Sediul Guvernului devine astăzi şi mâine atelier pentru cele mai strălucite minţi de informaticieni. Peste 100 de tineri, unii doriţi de Facebook, s-au oferit să creeze gratuit aplicaţii care să ne ajute pe noi toţi în relaţia cu autorităţile. 12 idei vor fi puse în practică cel târziu peste o jumătate de an: de la programe care le fac viaţa uşoară şoferilor, până la softuri în care pacienţii pot da note medicilor din spitale.
Claudiu Ceia are 28 de ani, şi în ultimii patru a lucrat în străinătate: inginer de soft pentru Facebook. S-a întors în ţară în primăvară şi vrea să creeze o aplicaţie care să trimită alerte personalizate pe smartphone.
Claudiu Ceia, IT-ist voluntar în programul GovIThub: Când trebuie să îşi plătească taxele locale, sau să îşi schimbe paşaportul sau buletinul. În cazul de fenomene meteo periculoase sau lucrări publice”
Lucian şi Ştefan lucrează la o aplicaţie prin care orice pacient să poată trimite Ministerului Sănătaţăţii evaluarea medicilor care l-au tratat şi a serviciilor din spitale.
Lucian Stuparu, IT-ist voluntar în programul GovIThub: „Dacă eu ştiu că sunt anonim faţă de medicul care mă tratează sau faţă de asistente în mod sigur aş da feedback real, pentru că vreau să ajut Ministerul Sănătăţii să aibă o imagine cât mai reală”.
Alt voluntar dintre cei 300 selectaţi de guvern lucrează acum la un sistem de comunicare directă între şoferi şi autorităţi. O aplicaţie prin care să fie raportate toate problemele din trafic: informaţii despre gropi, accidente sau parcări ilegale vor ajunge direct sub formă de sesizări la instituţiile care trebuie să rezolve problemele. Oficialii Guvernului ştiu însă că munca IT-istilor nu va fi uşoară.
Violeta Alexandru, ministru pentru Consultare Publică: „Să fiţi pregătiţi pentru că sunt multe provocări şi constrângeri. Este timpul să şi participăm nu doar să criticăm din afară”.