ACTUALIZARE 12:30 Trei avioane cu personalul și consilierii președintelui francez Emmanuel Macron au aterizat sâmbătă pe Aeroportul Otopeni, într-o escală tehnică pe parcusul zborului de întoarcere din China, potrivit surselor Digi24. Într-una dintre aeronave se afla șeful statului francez și consilierii acestuia iar celelalte două transportau personalul președintelui, spun sursele.
Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu șefa diplomației franceze
ACTUALIZARE 10:31 După ce aeronava oficială a președintelui francez Emmanuel Macron a aterizat sâmbătă dimineață, ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Catherine Colonna, șefa diplomației de la Paris.
Anunțul întâlnirii a fost făcut public de ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, care a spus că cei doi miniștrii de externe au discutat despre situația securității regionale, precum și aspecte europene și bilaterale, cum ar fi rzăboiul pronit de Rusia în Ucraina, amenințările la adresa Republicii Moldova și aderarea României la spațiul Schengen.
Este doar o escală tehnică, nu este o vizită pe care președintele Emmanuel Macron o face în România, în continuarea vizitei pe care a făcut-o deja în China.
Avionul cu care călătorește Emmanuel Macron este un Airbus A330, avionul prezidențial al Franței din 2009. A fost ales de președintele de atunci, Nicolas Sarkozy. Acest avion se pare că are nevoie să facă o escală tehnică iar pentru aceasta a fost aleasă România. 8.198 de kilometri - este distanţa aero dintre Beijing şi Paris.
Pe site-ul Administrației Prezidențiale agenda președintelui României nu specifică nicio întrevedere sau un anunț despre prezența lui Emmanuel Macron în țara noastră.
Macron vine din China
Preşedintele francez Emmanuel Macron a întreprins o vizită în China între 5 şi 7 aprilie. În acelaşi interval s-a aflat în China şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cei doi lideri europeni au avut întrevederi joi la Beijing cu conducerea chineză pentru a discuta despre relaţiile „complexe” dintre părţi, într-un efort de a obţine sprijinul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina, potrivit Agerpres.
„China este de o mare importanţă pentru Europa având în vedere interdependenţele şi o lungă istorie comună”, a declarat von der Leyen în debutul discuţiilor cu premierul chinez Li Qiang. Ambele părţi „au beneficiat imens” de pe urma acestei relaţii, a subliniat ea într-o înregistrare postată pe Twitter.
„Cu toate acestea, relaţiile UE-China au devenit mai complexe în ultimi ani”, a adăugat şefa Comisiei Europene, insistând pe discutarea „tuturor aspectelor relaţiilor (UE-China) astăzi”, ceea ce „va ajuta atât Uniunea Europeană, cât şi China să navigheze într-un mediu geopolitic complex şi volatil”.
„Sunt convins că China are un rol major de jucat în construirea păcii”, a spus Macron cu puţin timp înaintea discuţiilor cu preşedintele chinez Xi Jingping, care erau aşteptate să se axeze pe războiul din Ucraina.
Editor : M.D.B.