80 de copii înscriși la școala de vară "Detectivii Naturii" învăță în fiecare zi câte ceva despre mediul înconjurător. Părinţii sau bonele îi duc dimineaţa în diverse parcuri, la cursuri ţinute în aer liber de profesori voluntari.
„Îmi plac foarte mult. E motivul pentru care vin la școala asta că pot să stau în aer liber și nu stau toată ziua acasă”, spune un copil care participa la tabără.
Parcurile din oraș țin loc de sală de clasă, iar profesori sunt opt tineri din România, Spania, Italia, Turcia, Iordania și Bulgaria. Cei mai mulţi au venit special pentru această vacanţă prin programul Erasmus.
„Copiii din zilele noastre nu mai au nicio conexiune cu natura, cum aveau acum câțiva ani, pentru că acum sunt prea focusați pe tehnologie, pe televizor, pe telefoane mobile. Au pierdut niște valori care sunt legate de natură”, spune Ilaria Gianolli, voluntară din Italia.
„Acum, ei se joacă Energizer, care îi face să fie mult mai activi, să înceapă ziua mult mai activi”, spune şi Gozde Bayar, voluntară din Turcia.
„Foarte important este că, pe întreaga perioadă a vacanței, între 8.00 și 13.30, dimineața, de luni până vineri, facem activități cu copiii, în sfera educației pentru natură, mișcare. Ieșim în aer liber, facem excursii, una pe săptămână”, explică Marius Hărduț, coordonator de proiect la Asociația Learning Communities.
Copiii din Oradea cu vârste între şase şi 12 ani care vor să meargă la şcoala de vară mai au vreme până pe în 11 septembrie. Toate cursurile sunt gratuite.