VIDEO. Violența din școli determină părinții și dascălii să ceară măsuri. Ce propuneri s-au făcut până acum

Data publicării:
elevi pe trotuar, in fata scolii
25 de minute de predare, 5 minute pauza. Planul Ministerului Educației pentru recuperarea materiei din zilele de grevă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Violența tot mai frecventă din interiorul școlilor determină părinții și dascălii să ceară măsuri împotriva elevilor agresivi. Sindicatul din învățământ a făcut o serie de propuneri care să fie incluse în noua lege a educației, iar o parte bună din societatea civilă este acord cu ele. Cei mai vehemenți susținători ai măsurilor severe sunt părinții din mediul rural.

Școala românească este într-un punct critic! Se spune că a devenit doar un loc al violențelor și-al bullying-ului, unde copiii nu sunt educați, ci doar li se predă. Statisticile sunt dure: în anul școlar trecut poliția a înregistrat peste 1.800 de violențe în rândul elevilor. Iar în școlile bucureștene au fost 324 de cazuri de atac la persoană. Situația este gravă, iar dascălii și societatea civilă cer de urgență măsuri coercitive contra elevilor violenți.

Florentina Munteanu, directorul școlilor din Vânătorii Mici, Giurgiu: Consider că legislația ar trebui schimbată, tocmai pentru a consolida poziția și statutul actual al cadrului didactic. Prin actualul statut al elevului, cumva a fost subminată activitatea cadrului didactic.
Reporter: Cum s-a ajuns aici?
Florentina Munteanu: Elevii au foarte multe drepturi și mai puține obligații.

Sindicatele din învățământ cer controlul ghiozdanelor, exmatriculare pe o perioadă limitată pentru elevii problemă, detenția lor în clasă după orele de curs și chiar reînfințarea centrelor de reeducare pentru elevii care comit abateri grave. Unii dascăli și părinți sunt de acord cu aceste propuneri, alții nu cu toate. În partea rurală a țării e regretată autoritatea pierdută de profesori în fața copiilor.

Monica Matei, părinte: Aș fi de acord ca fiul meu, în cazul în care greșește, să fie responsabilizat într-un fel. Școala, până la urmă, înseamnă niște reguli. Trebuie să respectăm procesul de educație. Venim la școală să învățăm, nu să facem alte activități.

Reporter: Paznicii să verifice ghiozdanele elevilor, este o propunere.
Florentina Munteanu, directorul școlilor din Vânătorii Mici, Giurgiu: Nu mi se pare o idee bună. În primul rând ar fi o măsură cronofagă.
Reporter: Exmatricularea cu durată limitată, de la trei la cinci zile, a elevilor care comit diverse acțiuni violente în școală?
Florentina Munteanu: Este o soluție, o propunere, binevenită consider eu.

Reporter: Copilul dumneavoastră, dacă ar ajunge la școală și ar fi verificat în ghiozdan de paznic, ce părere ați avea?
Alexandra Dincu, părinte: Nu am nimic împotrivă. De ce nu? Până la urmă nu avem nimic de ascuns în ghiozdan. Este impetuos necesar adoptarea unor măsuri pentru prevenirea comportamentului agresiv al elevului față de dascăl. Pentru că am văzut atâtea cazuri în care elevii nu doar că au un comportament nepotrivit, sunt forte agresivi față de dascăli.

Reporter: Amenzi pentru părinți, în funcție de gravitatea faptelor comise de copii, o altă propunere...
Florentina Munteanu, directorul școlilor din Vânătorii Mici, Giurgiu: Da, sunt de acord cu aceste măsuri. Este o măsură care cred că ar schimba traiectoria acestei atitudini persiflante la adresa cadrelor didactice.

Reporter: Reînfințarea centrelor de reeducare și mutarea elevilor care comit abateri deosebit de grave acolo, ar fi o soluție?
Florentina Munteanu: Cred că am putea întrevede o soluție prin aceste centre de reeducare.

Reporter: Reînfințarea centrelor de reeducare și mutarea elevilor care comit abateri deosebit de grave.
Monica Matei, părinte: Deosebit de grave, da! Pentru că acolo se presupune o reeducare. Nu? Pe asta se merge. Dacă nu putem să prevenim, totuși, până la un punct... trebuie să aplicăm și o măsură de reeducare. Poate acasă nu a fost posibil să fie sfătuit corespunzător. Acolo presupun că o să fie un psiholog, un consilier, să îndrume copilul, să-l îndrepte, să-l aducă pe calea cea bună. Da, de ce nu?

Propunerile încă sunt dezbătute de minister și de societatea civilă. Cu certitudine însă, potrivit ministerului Educației, noua lege a învățământului preuniversitar va cere obligatoriu, și consultărea asociațiilor de elevi.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...