Andreas Krausz studiază turismul la o universitate din Amsterdam şi tocmai s-a întors din Caraibe, unde a particitat la un stagiu de pregătire de şase luni. Acum este la Bucureşti şi încearcă să-i convingă pe tinerii români să studieze turismul în Olanda, la una dintre cele mai mari universităţi de profil. Locul de muncă, spune el, este ca şi asigurat după terminarea studiilor.
„Companiile mari vin la noi la școala și sunt dispuși să investească în tine. Costurile școlii în primul an sunt mai ridicate pentru că îți oferă și cazare și mâncare și taxa școlara e inclusp, iar în următorii ani taxa școlară scade”, spune studentul.
Aceasta este doar una dintre ofertele de la Târgul de Educaţie. 70 de reprezentanţi de la 50 de universităţi din lume încearcă să îi convingă pe elevii români să studieze la instituţiile lor.
Pentru a fi acceptaţi la o universitate din străinătate, elevii trebuie să aibă note peste opt, un eseu şi o recomandare de la un profesor. Apoi, trebuie să strângă banii pentru studii. În Marea Britanie, anul universitar ajunge la 9000 de lire sterline. În Italia sau Olanda este mai ieftin, între 1000 şi 2000 de euro.
„Sunt sisteme gratuite, precum Franța, Germania sau țările nordice, sau sunt sisteme precum Marea Britanie sau Olanda în care, deși e un cost mai mare, el e finanțat prin împrumutul guvernamental. Ajungi să îl rambursezi după ce te angajezi și după ce nivelul veniturilor tale depășește un anumit plafon”, spune Alexandru Ghiţă, reprezentant al organizatorilor târgului.
Aproximativ 35.000 de români studiază în prezent la universităţi din întreaga lume.
„Avem mulţi studenţi la design grafic, fashion, sunt foarte buni la ilustrare, le plac animaţiile. Ne plac pentru că sunt muncitori, motivaţi şi aduc o contribuţie importantă pentru universitate”, spune Wendy Hunt, reprezentantul Universităţii Coventry.
Aproximativ 10.000 de elevi de liceu au trecut pragul târgului organizat în acest weekend la Sala Palatului.