La Universitatea Dunărea de Jos din Galați, taxele la facultățile cu profil tehnologic au crescut cu 200 de lei, iar la cele cu profil uman cu 100 de lei.
Astfel, la Facultatea de Medicină și Farmacie, studenții vor plăti 5.500 de lei pe an, mai puțin însă față de 7.000 de lei, cât îl costă pe un tânăr care vrea să studieze medicina la Universitatea Ovidius din Constanța.
Pentru ASE, taxa la universitățile din Galați și Constanta este aceeași - 2.700 de lei. La Litere însă oferta de la malul Dunării este de 2.700 de lei, în timp ce la malul mării ea crește și ajunge la 3.000 de lei.
La Facultatea de Inginerie, studentii vor plăti 3.200 de lei, cu 200 de lei mai mult față de cei de la la Universitatea Ovidius din Constanța.
Studenţii facultăţilor din Cluj-Napoca şi Oradea vor avea mai mult de plătit în acest an universitar. Majoritatea universităţilor au mărit taxele. Cu toate acestea, Oradea se numără printre oraşele cu cele mai mici taxe de şcolaritzare.
Cele mai scumpe facultăţi, atât din Cluj, cât şi din Oradea, sunt cele de medicină. La Oradea, taxa a crescut cu 40%, iar un an universitar costă până la 20.000 de lei, pentru liniile cu predare în limba engleză.
Preţul nu e unul mic nici la Cluj, unde un student străin scoate anul din buzunar 5.000 de euro, adică aproape 22.000 de lei.
Arhitectura este şi ea în topul celor mai scumpe facultăţi. La Cluj, taxa pe un an este de 4.400 de lei, în timp ce la Oradea, este de 4.000 de lei. Cea mai mare creştere înregistrată la Cluj este la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, unde pentru un an universitar un student va plăti 3.000 de lei.
La Oradea, un student la aceeaşi facultate va plăti doar 2.300 de lei.
Și la Universitatea Babeş Bolyai, taxele cresc cu până la 400 de lei.
La Timișoara, cea mai mică taxă de școlarizare de la Universitatea Politehnică este de 2.400 de lei pentru specializarea Mobilier si Amenajări Interioare, iar cea mai costisitoare taxa ajunge la 4.200 de lei.
La Universitatea de Vest, cei mai mulți bani îi plătesc cei care vor să studieze pianul sau vioara la Facultatea de Muzică - 10.000 de lei pe an. Taxa medie, în schimb, este de 3.000 de lei.
Tot 3.000 de lei pe an plătesc și studenții Universității din Craiova dacă vor să studieze la facultăți precum Matematică, Limbi Moderne Aplicate, Economie, Drept, Teologie sau Automatică și Calculatoare.
La Universitatea de Medicină Veterinară și Științe Agricole a Banatului, cea mai mică taxă este de 2.500 de lei. Tot atât plătesc și cei care vor să studieze la Universitatea din Craiova, la Facultatea de Agricultură şi Horticultură.
Un an de studiu la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara costă 1.500 de euro.