În vreme ce unii absolvenţi au intrat luni în focurile examenului de Bacalaureat, iar alţii abia au scăpat de emoţiile admiterii la facultate, există şi tineri care stau liniştiţi: au intrat la facultate de când erau la liceu. Zeci de mii de adolescenţi din toată ţara au dat în primăvară un test ce înlocuieşte admiterea la Universitatea Babeş-Bolyai. Cele mai căutate specializări au fost matematica, informatica şi economia.
60 de liceeni de clasa a 11-a şi a 12-a au devenit studenţi încă din primăvară la facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor de la Universitatea Babeş-Bolyai de la Cluj-Napoca.
„S-au ocupat toate cele 60 de locuri cu media 10. Le oferă confortul necesar de a merge la exaamenuld e Bacalaureat, ştiind foarte bine că indifferent ce se întâmplă acolo ei pot să devină studenţi ai facultăţii noastre cu media 10. Acum 4 ani, am avut 140 de candidaţi, iar acum, avem 1402”, spune Răzvan Mustaţă, decan FSEGA UBB.
Adolescenţii din judeţul Cluj se pot considera norocoşi. Pe lângă admiterea la facultate în clasa a 11-a, îşi pot asigura viitoarea carieră şi cu ajutorul numeroaselor companii de IT care organizează programe de mentorat în timpul liceului. Plus că există şcoli şi academii alternative de Inteligenţa Informaţiei.
„Încă din prima zi pot să zic că am învăţat mai mult decât într-un an de şcoală”, spune Marusea Nicoară, elevă.
„Pe parcurs îşi dau seama că pot să îşi dezvoltă abilităţi sau îşi dau seama că au atracţie şi pentru alte limbaje de programare deci tot timpul îşi descoperă abilităţi”, afirmă Iulia Talpoş, reprezentant Academy Plus.
În cadrul unor asfel de academii de IT cursanţii intră în contact cu firmele IT din Cluj, iar mulţi liceeni talentaţi sunt chemaţi în programe de internship.