Timp de un an, o pensionară a plătit din economiile sale transportul elevilor la școală

Data publicării:
microbuz scolar

Hermine Jinga are 74 de ani. A fost profesoară de limba germană și director la un colegiu din Capitală. A lăsat Bucureștiul acum 20 de ani și s-a stabilit în comuna Rusciori, din Sibiu, locul natal al tatălui său.

„Eu am fost activă în București, cu copiii de acolo care habar n-aveau cum arată o vacă, habar n-aveau de unde vine laptele. Și atunci noi ce am făcut? Am închiriat această casă care este casă parohială, am închiriat-o ca să aducem copiii de oraș mare, pentru a umple un gol în educația noastră, respectiv educația ecologică și socială”, spune ea.

În toamnă, fostul dascăl a aflat că prea mulți copii din sat nu mai mergeau la școală. A stat de vorbă cu părinții și a aflat că nu au bani ca să-i trimită la Sibiu. Transportul până la oraș, 11 kilometri, îi costa în jur 200 de lei pe lună. Prea mulți bani pentru familiile sărace. Nu a stat prea mult pe gânduri și a decis să închirieze un microbuz. 21 de elevi de clasa a IX-a au reușit așa să termine cu bine primul an de liceu.

„Am angajat o maşină în ideea că se decontează, că aşa scrie în lege! Legislația spună că la fiecare copil din învățământul obligatoriu i se plătește drumul. Eu am zis că împrumut niște bani pentru o lună, îi primesc înapoi, plătesc cealaltă mașină și cealaltă. Și iese o sumă prea mică pentru a risca să nu meargă copiii la școală!", a explicat Hermine Jinga.

A plătit microbuzul din economiile făcute toată viața. Când banii s-au terminat, doamna Jinga s-a împrumutat la fiica ei, cu speranța că-i va recupera de la Ministerul Educației.

Nu mi-au decontat. Am înțeles că nu numai mie, pe țară nu mai este decontat din octombrie. Am de primit 17.000 din 19.000 și ceva. Eu am început numai în octombrie, când am aflat că elevii nu au mers la școală fiindcă nu aveau cu ce”, explică ea.

În Constituția României scrie că dreptul la învățătură este asigurat prin învățământul general obligatoriu. Ceea ce statul neputincios nu face, reușește un dascal pensionat, ajutat de tineri voluntari din Germania.

Anul acesta, doamna Jinga nu-şi mai permite să plătească transportul elevilor din Rusciori până la şcoală. Speră însă că efortul ei nu a fost în zadar şi copiii vor merge, totuşi, la cursuri.

„Eu am cunoscut-o personal pe doamna Jinga și am un respect deosebit pentru activitatea pe care o desfăşoară. Copiii vor primi bani, dar primesc banii și urmează să-i dea dânsei. Eu nu am cum să-i rezolv situația financiară", a declarat Ștefan Firu, inspector.

Cheltuielile cu transportul reprezintă una dintre cauzele pentru care sute elevi, mai ales cei de la sate, au abandonat şcoala.

Reporter/operator: Cosmin Călinescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri