Mihaela Nicorici a lucrat 26 de ani ca medic, dar starea sistemului de sănătate a făcut-o să se reorienteze către catedră.
„Decât să faci ceva prost, să nu faci nici medicină, mai bine o predai pe aia pe care o ştii şi o ştii bine, o predai unor copii care vor să facă ceva bine”, crede aceasta.
Mihaela Nicorici este unul dintre cei 643 de candidaţi din Capitală, care au avut de ales una dintre cele 49 de discipline ale definitivatului. Trei dascăli au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, iar 40 au abandonat după ce au văzut subiectele.
Unii candidaţi au recunoscut că lipsa alternativelor i-a silit să devină profesori.
„Am ales învăţământul pentru că nu aveam unde să mergem. Asta este cruda realitate. Eu eram dispus chiar să fac taximetrie. Orice”, a spus profesorul de educaţie fizică Andrei Naghi.
Pragul minim de promovare, ridicat anul acesta de la nota 7 la nota 8, a fost un alt motiv de supărare. Profesorii spun că s-a făcut o petiţie pentru a se reveni la nota 7, mai uşor de obţinut, dar nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, ei s-au plâns şi de faptul că subiectele au fost mai grele ca anul trecut.
Candidaţii care promovează acest examen vor putea rămâne profesori până la pensie şi vor putea da mai departe examenele de grad didactic. Noii profesori definitivi urmează să primească şi 11 lei în plus la salariul de încadrare, dacă au experienţă de 2 până la 6 ani.