De luni în două săptămâni, elevii de întorc la cursuri. Anul școlar 2019-2020 are o structură ușor modificată și aduce noutăți și în privința vacanțelor și duratei semestrelor.
Cursurile noului an şcolar 2019 - 2020 vor începe în data de 9 septembrie, așa cum era prevăzut, a decis ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, după ce premierul Viorica Dăncilă îi ceruse, la sfârșitul lunii iulie, ministrului educației de atunci, Ecaterina Andronescu, să analizeze posibilitatea începerii anului școlar în data de 16 septembrie. Inițial, Ministerul Educației stabilise, prin ordin guvernamental, începerea școlii la data de 9 septembrie.
Structura anului școlar 2019-2020
Semestrul I va începe la 9 septembrie şi se va încheia în 20 decembrie 2019, iar semestrul al II-lea va începe în data de 13 ianuarie şi se va încheia la 12 iunie 2020, cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni.
Practic, dispare vacanța intersemestrială de o săptămână, care era dată, în anii trecuți, la începutul lunii februarie, pentru că semestrul I se încheie acum odată cu vacanța de iarnă.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a - în data de 5 iunie 2020.
Pentru clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menţionate, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.
Când sunt vacanțele elevilor în anul școlar 2019-2020
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:
* vacanţa de iarnă: 21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020;
* vacanţa de primăvară: 4 aprilie - 21 aprilie 2020;
* vacanţa de vară: 13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021.
Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.
Copii care riscă să nu aibă la ce școală să meargă
Deși mai e atât de puțin până la 9 septembrie, mii de elevi din toată ţara nu ştiu dacă şi unde vor începe şcoala. Lucrările de renovare sunt departe de final în multe locuri din ţară. Aşa se întâmplă şi într-o localitate din judeţul Iaşi,unde 158 de elevi ar putea rămâne acasă. În cel mai bun caz, vor face naveta zece kilometri la altă şcoală, dar nu se ştie cu ce, pentru că microbuzul este defect.
Carmen Ciocan - jurnalist Digi24: „Pe această uşă, pe 9 septembrie ar fi trebuit să intre elevii în clasă pentru a începe noul an şcolar. Nu se va întâmpla acest lucru şi asta pentru că pereţii nici măcar nu au fost tencuiţi, nu există plafon şi nici podea”.
Nici vorbă să se remedieze situația în următoarele săptămâni.
„Nici o şansă, uitaţi cum arată!”, spune femeia de serviciu.
„Ei s-au gândit acum, la începutul şcolii să demoleze şcoala? Bună, rea, trebuia să o fi lăsat aşa”, consideră un localnic.
Bogdan are 11 ani şi stă chiar lângă şcoală. Îşi doreşte să înveţe, dar de pe 9 septembrie în cel mai fericit caz va face naveta în alt sat, aflat la 10 kilometri distanță.
„Ca să am un viitor mai bun”, explică Bogdan de ce trebuie să meargă la școală.
„Trei minute făceam” până la școală, povestește copilul. Acum, va face o oră, poate chiar două
„Cred că nu mai învaţă băiatul, dacă nu este transport, nu avem bani cu ce”, spune mama, Petronela Todiraș.
Contructorii dau vina pe primărie.
„Noi am început lucrările pe data de 1 iunie 2019. Lucrarea este pe un termen de un an de zile. Se lucrează la capacitate redusă fiindcă Primăria nu ne-a virat bani”, explică Cristian Umelnic - inginer de şantier.
Banii ar fi, spune primarul. Dar nu pot fi folosiți. În fapt, e o luptă politică.
„Consilierii PSD nu au aprobat bugetul nici până în prezent”, spune primarul comunei Sirețel, Gheorghe Ancuța, care dă vina pe viceprimar.
„Dacă noi aprobăm bugetul, facem o ilegalitate, pentru că este promovat de o persoană care nu are calitate de primar pentru că el şi-a pierdut calitatea în momentul când a luat hotărârea definitivă de condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare pentru acte de corupţie”, explică viceprimarul Gelu Șpaiuc.
În toată acestă dispută elevii sunt cei care vor avea de suferit.
Mihai Cojocaru - directorul Şcolii Gimnaziale Sireţel, Iaşi: „Există posibilitatea ca pe 9 septembrie copiii, cei 158 de copii din satul Humosu, să rămână acasă. Asta este cel mai grav. Să rămână acasă şi să nu poată începe şcoala, neavând cu ce să îi transportăm”
Reabilitarea celor două clădiri costă 400 de mii de lei, lucrări finanţate prin PNDL.
Editor: Luana Păvălucă