Rafila: Susțin menținerea școlilor deschise. Consecințele închiderii pe durate lungi s-ar putea să se facă resimțite ani de zile

Data actualizării: Data publicării:
Elevi cu mască în sala de clasă.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține menținerea școlilor deschise în timpul pandemiei. Foto: Profimedia Images

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că susține menținerea școlilor deschise, în special pe perioade cât mai lungi posibil, având în vedere că efectele „închiderii pe durate lungi, și din păcate am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile”.

„Sunt un susținător al menținerii școlilor deschise. Sunt și țări care în momentul de față au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Totdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice, al deschiderii școlilor, apropo de transmisibilitate, dar și impactul asupra sănătății copiilor.

Să nu uităm că sănătatea copiilor acestei generații este responsabilitatea noastră în egală măsură sau poate chiar mai mare cum este legată de impactul asupra sănătății publice.

Una este să închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altceva este să le ții luni de zile închise și să afectezi nu numai procesul de învățământ, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere fizic, psihic.

Consecințele închiderii pe durate lungi, și din păcate am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile.

O să discutăm cu toți colegii din zona de Sănătate, Educație, încât să putem lua decizii echilibrate. De asta ne dorim și apelul pe care l-a făcut domnul doctor Apostolescu, să facem un efort comun. Efortul comun se va traduce prin încetinirea transmiterii, posibilitatea sistemului de sănătate de preluare a cazurilor și funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității din școli”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, unde a vizitat Pavilionul V, care a fost afectat de incendiu la începutul acestui an.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că şcolile au posibilitatea de a decide dacă fac sau nu cursuri pe 23 decembrie. Decizia aparţine conducerii unităţii, iar cursurile în format fizic pot fi înlocuite cu o temă de vacanţă sau cu întâlniri informale.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...