Mama băiatului de 9 ani a decis să nu îşi mai lase copilul la orele de religie pentru că fiul ei îi povestise ce află la cursuri.
„S-au abordat probleme de avort, de păcate, de bântuire, de focul iadului şi aşa mai departe. Copilul meu a ajuns să plângă la orele de religie”, a povestit Minodora Ștefănescu.
„Explica cu avorturi, că mamele îşi omoară copiii în burtă înainte să se nască, chestii care nu-s de copii. Nu mi-au plăcut deloc, încercăm să nu aud”, le-a spus copilul părinţilor.
Familia lui Alexandru nu este singura nemulţumită de modul în care se predă religia în şcoli. Probleme asemănătoare au mulţi părinţi din toată România.
„Au venit la cabinetul de psihologie cazuri de adolescenţi cu probleme religioase, speriaţi de poveştile pe care le aud la orele de religie. Nu putem să nu ne întrebăm ce urme lasă în psihicul copiilor acest efort masiv de îndoctrinare religioasă”, a declarat Toma Patraocu, membru fondator al Asociației Secular-Umanista din România.
Profesorii de religie spun că nu este nimic nepotrivit în modul în care predau. Nu înţeleg ce îi înspăimântă întra-atât pe copii.
„Nu pot să-mi dau seama ce-i în mintea lor atunci când e vorba de a arde în flăcările Iadului. Probabil elevii concep lucrul acesta mai mult ca pe o stare, decât ca pe un loc concret. Oricum, la Infricoşata Judecată va avea loc proba de foc, când toţi vor trece prin foc”, a susținut Gabriela Esch, profesoară de religie.
Cursurile de religie au stârnit controverse încă de la introducerea lor în programă. Deşi sunt facultative, elevii sunt înscrişi din oficiu la ore. Iar asta încalcă dreptul la libertatea conştiinţei, a spus anul trecut Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. În plus, deşi unele dintre manualele de religie au fost retrase de pe lista celor aprobate de Ministerul Educaţiei, în unele şcoli încă se mai predă de pe manuale care au lecţii ca: "Bine faci, bine găsești. Rău faci, rău găsești".