În familia Vieru nu contează începerea şcolii. Esenţial este pentru această familie ce vor mânca mâine şi cum să facă rost de lemne pentru la iarnă. Loredana are 13 ani şi doar câteva zile de mers la şcoală. Abia ştie literele, iar grija cea mare este cum să-şi ajute părinţii.
„Este foarte greu să merg la şcoală pentru că trebuie multe: ghiozdane, carioci, de îmbrăcat, de încălţat. Şi nu am de unde, nu are de unde să ia”, spune Loredana Vieru.
Familia Vieru ar putea fi însă amendată cu o sumă ce variază între 100 şi 1.000 de lei pentru că nu-şi trimite copiii la şcoală.
„Am încercat, dar nu am putut. Nu am posibilitate ca să-i dau în continuare la şcoală. Eu am făcut 10 clase, cu mare drag i-aş da la şcoală, dar nu am posibilitate”, spune mama copiiilor, Petronela Vieru.
Femeia știe că ar putea fi amendată.
Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ spun că măsura nu va avea niciun efect, din cauză că va fi greu de pus în practică.
„O mare parte din anumite comunităţi sunt masă electorală şi primarilor le va fi foarte greu să îşi amendeze practic acea masă electorală”, spune Sorin Dragne, preşedintele sindicatului profesorilor din Bucureşti.
Oficialii au în vedere faptul că România are cea mai mare rată a abandonului şcolar din Europa.
„Studiile din alte ţări arată că sancţiunile nu sunt o soluţie. Când copiii nu se mai duc la şcoală se întâmplă acest lucru din cauză că trăiesc într-o sărăcie extremă. Am întâlnit destule familii care nu au bani să cumpere haine copiilor. Sancţionând aceste familii nu le ajuţi”, spune Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF România.
Statisticile arată că rata cea mai mare a abandonului şcolar se înregistrează la vârsta de 16 ani, vârsta la care cei mai mulţi dintre copii se angajează pentru a-şi putea susţine financiar familiile.