Președintele Comitetului Olimpic Român, Alin Petrache, suspectat de plagiat

Data publicării:
alin petrache -fb

Circa 99% din articolul „Teoriile producerii oboselii” (Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, nr 2/2012, pp. 276-279) este copiat, cuvânt cu cuvânt, din cartea „Refacere – recuperare: kinetoterapie în activitatea sportivă”, ed. a III-a, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2009, pp. 19-22. Volumul aparține Elenei Sabău și este menționat la bibliografie, ceea ce nu exclude culpa, notează CRJI, care reproduce în facsimil, comparativ, pasaje din respectivele lucrări.

La fel stau lucrurile şi în cazul articolului „Tipul somatic şi antrenamentul”, apărut în acelaşi număr al Buletinului (pp. 270-275). De data aceasta, preluările sunt din câteva site-uri dedicate sfaturilor din domeniul nutriţiei şi exerciţiilor de fitness, cu minime modificări, de genul în loc de „după părerea unora”, „părerea unor specialişti”.

Un an mai târziu, în 2013, Alin Petrache a publicat, la Editura Militară, volumul „Sportul şi armata”, carte dedicată bunicului său, „colonelul Ion Petrache, profesor la Academia Militară din Bucureşti.” Şi pentru o bună parte din această există mai multe suspiciuni că au fost copiate fragmente, integral sau prin minime reformulări, din alţi autori, printre care criticul Tudor Vianu și conferențiarul universitar Viorel Ceascai, cadru didactic la Universitatea Naţională de Apărare, autor, în 2010, cu trei ani înainte de cartea lui Petrache, al volumului „Introducere în istoria educaţiei fizice militare”.

Alin Petrache se află în prezent la Rio, la Jocurile Olimpice. Solicitat să-și spună punctul de vedere, Alin Petrache a răspuns prin e-mail și a dat vina pe o „eroare”, respectiv „neatenție”, promițând retragerea articolelor, precum și revizuirea volumului, precizează Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație. Site-ul reproduce și punctul de vedere al lui Dorin Isoc, coordonatorul site-ului plagiate.ro, precum și al conferenţiarului universitar Ioan Milică de la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

După retragerea din activitate, fostul rugbyst Alin Petrache (39 de ani) a avut o ascensiune fulgerătoare în spaţiul public. Între 2009 şi 2014 a fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby (cel mai tânăr candidat din istorie pentru această funcţie), deputat PSD (ales în 2012), iar, în 2014, a devenit preşedinte al Comitetului Olimpic Român.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că alegerea sa în ultima dintre funcţii a avut loc cu concursul preşedintelui UNPR din acea vreme, Gabriel Oprea, care ar fi încercat să o oblige pe una dintre contracandidate, Elisabeta Lipă, să renunţe la candidatură. Gabriel Oprea este coordonatorul lucrării de doctorat a tatălui lui Alin Petrache, Adrian Petrache, în legătură cu care există suspiciuni de plagiat, notează CRJI.

Lucrarea de doctorat al lui Gabriel Oprea a fost declarată oficial, de către CNATDCU, drept plagiat.

Ancheta integrală o puteți citi aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri