În acest an, cei mai mulţi elevi neînscri-i la bacalaureat, aproape 40 la sută, sunt din judeţul Brăila, urmat de judeţul Ilfov cu peste 37 la sută.
Nici capitala Moldovei nu stă prea bine. În Iaşi aproape 35 la sută dintre absolvenţi sub absenţi la bacalaureat.
În Galaţi, din cei aproape 4.100 de elevi care erau înscrişi la începutul acestui an în clasa a XII-a, doar 3.200 s-au prezentat la examenul maturităţii. Cei mai mulţi dintre cei care nu sunt pe liste, au urmat profilul tehnologic. Unul dintre liceele cu cei mai mulţi elevi neînscrişi este Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”. Aici, din cei 198 de elevi de clasa a XII-a, doar 61 dau examenul.
„Avem şi elevi care au plecat în străinătate, la familiile lor. Mama, tata, chiar ambii părinţi sunt acolo şi pentru că le-au găsit locuri de muncă, nu vor să le piardă”, explică situaţia Luminiţa Nechita, directorul colegiului.
Alţi liceeni aleg, de cele mai multe ori, varianta cea mai simplă şi se orientează către şcolile postliceale, acolo unde diploma de bacalaureat nu este obligatorie.
„Mai există şi varianta faptului că liceele tehnologice, în ultimii ani, s-au autorizat pe calificări profesionale la învăţământul postliceal, calificări profesionale căutate pe piaţa muncii”, explică Aura Moza, inspector pentru învăţământul profesional şi tehnic.
Şi la Grupul Şcolar Anghel Saligny sunt foarte mulţi cei care nu s-au înscris, 77 de elevi din 170 de absolvenţi de clasa a XII-a. Mulţi dintre ei sunt corijenţi la una sau mai multe materii. Este şi cazul a peste jumătate dintre elevii Liceului de Metrologie din Bucureşti.
În Capitală s-au înscris la bacalaureat doar 12.000 de elevi din cei peste 17.000 care au urmat clasa a 12-a. Rata de promovare anul trecut a fost de 56,4%.
În 2012 a fost de 44,4%, cea mai mică din ultimii 4 ani.