Dar, odată cu subiectele unice apare şi riscul ca elevii să se axeze doar pe tipurile de exerciţii propuse în modelele date de minister şi să renunţe la parcurgerea întregii materii.
2009 a fost ultimul an în care elevii de clasa a XII-a au avut la dispoziţie câte o sută de variante cu subiecte pentru examenul de bacalaureat, la fiecare materie. Generaţiile care au urmat au fost nevoite să se mulţumească cu un singur model de subiect. Elevii cred însă că le spune prea puţin despre cum va fi pentru ei examenul maturităţii. Profesorii îi sfătuiesc să parcurgă materia de la un capăt la altul dacă vor să treacă de bacalaureat cu bine.
Din acest an, şi elevii de clasa a XI-a susţin simulări pentru examenul de bacalaureat. Pentru ei nu sunt de folos modelele de subiecte puse pe site deoarece exerciţiile sunt din materia de clasa a XII-a, pe care nici cei mai mari nu au parcurs-o în întregime.
„Cred că simularea la bac este o invenţie prostească, absolut inutilă. A fost inventată pe principiul că sub stres o să învăţăm, mai mult, dar, ăsta e un miraj”, susține o elevă de clasa a XI-a.
Pe de altă parte, şi profesorii sunt de părere că modelele de subiecte sunt inconsistente şi, din experienţa ultimilor cinci ani, consideră că s-ar putea să îi pună în dificultate pe elevi.
„Aceste modele au valoarea ca elevii să ştie, în momentul în care dau bacalaureatul, structura subiectului, dar nu au nici o legătură cu nivelul de dificultate al bacalaureatului care va fi în vară”, spune Adrian Troie, directorul Colegiului Naţional „Sfântul Sava”, din Bucureşti.
Anul acesta, simulările pentru bacalaureat vor avea loc în perioada 3-7 martie, iar prima probă a examenului propriu-zis este programată în 10 iunie. Anul trecut, aproape 200 de mii de elevi au susţinut examenul de bacalaureat.