Nu toţi părinţii au fost în curtea şcolii, alături de copiii lor, în prima zi de şcoală. Mulţi dintre ei nu şi-au însoţit micuţii pentru că nu şi-au putut lua liber de la serviciu. O lege care le-ar fi permis, totuşi, acest lucru, a fost respinsă, cu majoritate de voturi, de parlamentari. Şi, în timp ce mulţi părinţi au pierdut un moment important din viaţa copilului lor, parlamentarii au avut liber, tocmai pentru a participa la festivităţile de la deschiderea de an şcolar.
Fie că sunt părinţi sau nu, parlamentarii au avut liber de la serviciu Deputatul PSD Claudiu Manda a postat pe pagina sa de Facebook poze în care apare alături de fiul său, în prima zi de şcoală. "Şi de data aceasta am preferat să fiu părinte şi nu politician", a scris parlamentarul pe reţeaua de socializare.
Şi liberalul Ionuţ Stroe şi-a însoţit copilul în prima zi din clasa 0: „Nu ştiu, nu îmi găsesc cuvinte să descriu emoţiile pe care le-am trăit. Sunt momente în viaţă când trebuie să fii prezent. (Şi de ce nu a trecut atunci un astfel de proiect?) Sincer, nu îmi amintesc.”
Liberala Cristina Pocora s-a dus la Liceul Carol I din Feteşti, pentru a fi alături de comunitatea care a trimis-o în Parlament.
La fel şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a fost prezent la deschiderea anului şcolar de la Liceul Tehnologic "Doamna Chiajna".
Parlamentarii au respins însă un proiect de lege ce le-ar fi acordat părinţilor liber, în prima zi de şcoală. Iniţiatorul promite însă că nu va renunţa.
Constantin Popa, senator: „Acesta a fost argumentul că şi profesorii au copii şi creăm un haos. Am să redepun proiectul fără doar şi poate. Eu cred că proiectul este bun”.
Deocamdată, concediul rămâne soluţia părinţilor.
„La început când a fost cu cea mare chiar era o problemă. Trebuia să mint ceva. Dar cât de cât veneam”.
„Eu am făcut în aşa fel încât să îmi iau liber astăzi. Este important pentru mine pentru că este clasa zero”
„Ar fi bine ca măcar unul dintre părinţi să poată lucrul ăsta”
Proiectul care le-ar fi dat liber părinţilor în prima zi de şcoală a fost respins în Camera Deputaţilor cu 237 de voturi şi doar două voturi în favoarea prevederii.