Noua metodă de protest a profesorilor

Data publicării:
profesor

Un profesor debutant câştigă, în România, mai puţin decât un muncitor necalificat. Iar acest lucru se întâmplă de foarte mult timp. După zeci de ani în care au făcut mitinguri şi greve, chiar şi dascălii par să se fi resemnat. Puţin primesc, puţin investesc în profesia lor.

Adrian Enache a intrat în învăţământ acum 20 de ani. În tot acest timp şi-a învăţat elevii cum să facă cele mai rapide calcule, ecuaţii şi pe mulţi dintre ei i-a condus spre podiumuri la olimpiadele de matematică. Aceasta dorinţă de a face performanţă începe încet-încet să se estompeze, însă. Profesorii sunt frustraţi că primesc mai puţini bani ca alţi funcţionari publici, cu o pregătire inferioară.

Adrian Enache, profesor: „Profesorii nu mai protestează activ, ci protestează pasiv. Protestul pasiv înseamnă scăderea calităţii în educaţie. Anul ăsta, m-am ambiţionat să îmi fac orele mai prost decât în anii anteriori. Şi nu merge că dacă eşti obişnuit să lucrezi într-un fel, nu merge să îţi faci orele prost şi să dai rasol. Dar nu mai fac activităţi suplimentare.”

După zeci de ani de muncă, profesorul încasează acum puţin peste 2.600 de lei

Adrian Enache, profesor: „Dacă nu aş avea dirigenţie, probabil în jur de 2.400 lei. Şi cu dirigenţia urcă la 2.600 - 2.700 lei. La mărire acum urcă probabil cu 100, 200 lei. M-am uitat în facturi, curentul s-a scumpit cu 25%, gazele cu 12%, am vrut să cumpăr un pachet de unt. S-a scumpit cu 30%.”

Dacă luăm exemplul unor alţi funcţionari publici, vedem că în primăria sectorului 4 al Capitalei, un muncitor necalificat primeşte de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie, la fel ca un profesor debutant. Şoferii instituţiilor din subordinea primăriei, au totuşi salari mult mai mari.

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI: „Dacă e să fiu corect, ei au salarii normale. Cei din educaţie au salarii foarte mici comparativ cu aceste exemple pe care le-am dat. Asta ne nemulţumeşte pentru că, dacă facem referirie la Legea 153, pe o scară de la 1 la 12, 12 coeficientul atribuit preşedintelui ca salariu, învăţământul este poziţionat în treimea inferioară.”

Astfel, un profesor recent ieşit de pe băncile facultăţii este plătit la un coeficient de salarizare de 1,6. Profesorii care depăşesc 25 de ani experienţă, nici măcat nu ajung la un coeficient de 3.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai deștept om din lume crede că știe ce se întâmplă după moarte și ...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei