Simularea bacalaureatului la clasa a XI-a a fost anunţată de ministrul Educaţiei cu mai puţin de două săptămâni înainte de începerea anului şcolar. Însă mulţi profesori care predau materiile de examen consideră că testarea mai mult încurcă
„Dacă se va da această simulare nu voi participa şi le voi cere şi elevilor mei şi colegilor să nu participe. M-am săturat să fac lucruri inutile. Ştiţi că fiecare simulare închide şcoala o săptămână”, a explicat Adrian Enache, şeful catedrei de matematică de la Liceul „Nicolae Iorga".
Cu toate că simularea a fost anunţată, în programa şcolară nu au fost prevăzute şi ore de recapitulare. „Recapitularea, mare, adevărată, care alocă foarte multe ore se face în a XII, în a XI-a nu ai timp pentru aşa ceva, pentru că materia e foarte multă”, a subliniat Alexandru Constantinescu, directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret".
Nici elevii nu găsesc rostul unui nou test, pe lângă tezele pe care le susţin.
Dascălii mai au un motiv de nemulţumire. „M-am săturat de munca asta patriotică rămasă din comunism. Orice chestie vine de la minister, trebuie s-o faci. Gândiţi-vă în cât timp corectez eu aceste lucrări. Vă spun de la simulările de anul trecut: zile întregi”, a declarat profesorul Adrian Enache.
Sunt însă şi profesori care spun că simularea unui examen pe care îl vor susţine în clasa a XII-a este un exerciţiu bun. „Îşi revăd materia, îşi fixează nişte repere de timp în care să se pregătească”, a explicat Vasile Nicoară, directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân".
Reprezentanţii ministerului spun că simulările au fost gândite ca un exerciţiu de organizare şi mai puţin pentru verificarea cunoştinţelor.
Deocamdată, nu se ştie când vor fi susţinute simulările. Ministerul promite că, până la începutul lunii noiembrie, data şi metodologia de examen vor fi anunţate.