Mircea Dumitru a precizat că modificarea legii antiplagiat nu este benefică pentru mediul academic din România și a atras atenția că modul în care funcționează CNATDCU acum dă rezultate. Referitor la demisia președintelui CNATDCU, ministrul Educației a spus că nu a vorbit încă cu academicianul Vasile Barbu și că încă încearcă să afle dacă decizia acestuia este finală.
„Am primit aseară un mesaj de la domnia sa (președintele CNATDCU), nu știu dacă este finală această hotărâre, urmează să verific, am încercat să vorbesc la telefon cu domnul academician Barbu, nu am reușit, deci nu vă pot spune că asta este decizia finală, dacă decizia are legătură cu ce s-a votat în Senat urmează să aflu. Nu voi face niciun comentariu până nu vorbesc cu domnul academician Barbu”, a spus ministrul Educației cu privire la demisia președintelui CNATDCU.
Referitor la votul din Senat privind legea antiplagiat, ministrul Mircea Dumitru a declarat că România are nevoie de o instituție cum este CNATDCU, modificarea legii nu este benefică pentru mediul academic, iar modul în care funcționează CNATDCU acum dă rezultate.
„În țări unde universitățile funcționează după un regulament care întărește autonomia academică, dar și răspunderea față de societate, universitățile sunt cele care trebuie să judece dacă doctoratele sunt plagiate. În cazul nostru, din păcate, au fost mai multe situații în care universitățile nu au răspuns la critici sau la solicitări privind valoarea unor doctorate.
Cred ca în România o instituție ca CNATDCU își justifică existența, cu funcționalitatea pe care o are în momentul de față, cred că această modificare a legii nu este benefică pentru a însănătoși mediul academic din România. În momentul de față, CNADTCU cu regulamentul pe care îl are a început să lucreze corect și bine și să dea rezultate, sigur putem discuta despre perfecționarea mecanismului”, a spus ministrul.
Senatorii au respins, luni, cu 90 voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.
Proiectul a trecut de Senat, în calitate de for decizonal, cu un raport de adoptare în forma iniţială a legii, fiind respinsă cererea de reexaminare a şefului statului, după ce şi la Camera Deputaţilor cererea preşedintelui a fost respinsă, nefiind întrunit numărul necesar de voturi.