La nivel european, România este pe locul cinci în topul ţărilor în care elevii studiază cel puţin două limbi străine. Engleza ar trebui să fie cunoscută de toţi copiii, mai ales că, spun angajatorii, cunoaşterea ei ne creşte cu cel puțin 50% şansele să găsim un loc de muncă bine plătit. În plus, cei care vorbesc mai mult de două limbi străine vor avea şi mai mult succes. Iar dacă ne descurcăm în mandarină, japoneză, finlandeză sau suedeză avantajele cresc considerabil, relatează Digi24.
Oricine poate învăţa orice limbă, din punctul meu de vedere. La început e mai greu pentru că e ceva nou, dar apoi te obișnuieşti.
Pe glob, oamenii comunică în peste 6800 de dialecte. Cele mai vorbite, în funcţie de numărul nativilor sunt chineza, 1,3 miliarde , spaniola - 400 de milioane şi engleza, peste 350 de milioane. De altfel, limba lui Shakespeare este oficială în 54 de ţări ale lumii. Tototdată, în engleză sunt încheiate cele mai mari tranzacţii din lume şi se fac cele mai multe rezervări de vacanţe, peste un miliard, în fiecare an.
„O limbă străină este importantă pentru un copil pentru că poate să îşi facă prieteni noi, dar în altă ţară. Pentru că pe mine m-a ajutat, am trecut prin asta. Am trecut prin alte ţări şi nu prea aveam cu cine să mă joc. Şi m-a ajutat mult germana dar şi engleza”, spune un elev.
România este pe locul cinci în Europa, într-un clasament al ţărilor în care elevii învaţă cel puţin două limbi străine. Potrivit raportului publicat de Oficiul European de Statistică, EUROSTAT, peste 95% dintre şcolarii români studiază mai mult de o limbă de circulaţie internaţională. Pe lângă engleză, copiii din ţara noastră învaţă la şcoală franceză, germană, spaniolă, rusă şi italiană.
„Este necesar să înveţe mult mai multe limbi străine, nu una, evident”, spune Mariana Mălureanu, directoare școala nr. 24, București.
„După mine engleza nu mai este o limbă străină. It`s a must, ca să zic aşa. Deci dacă cunoşti germana şi spaniola, chineza şi rusa eşti cel mai tare”, afirmă o profesoară.
„Învăţarea limbii engleze întâi se face empiric. Adică undeva pe acasă. În faţa calculatorului. Dar aici îşi ordonează cuvintele, structura limbii, gramatica”, spune Mariana Mălureanu, directoare școala nr. 24, București.
„Acum avem metode să îi facem să înveţe mult mai uşor şi cu plăcere”, adaugă o profesoară.
„Am ales să învăţ limba engleză pentru că mă poate ajuta în viitor dacă vreau să plec în alte ţări să lucrez şi pot să socializez mai bine cu alţi oameni”, spune un elev.
„Nu poţi să te descurci fără cunoaşterea unei limbi străine. Luaţi numai un apel telefonic sau o înştiinţare de la o firmă de telefonie. Te înştiinţeaza în engleza ceva. Nu ai idee despre ce este vorba eşti cumva frustrat de acest lucru”, precizează Mariana Mălureanu, directoare școala nr. 24, București.
Angajatorii susţin că o limbă de circulaţie internaţională creşte cu 50% şansele de reușită pe piaţa muncii. Tinerii care vorbesc două limbi străine sunt ca şi angajaţi, în timp ce, de la a treia limbă străină, viitorii salariaţi au toate şansele să fie contactaţi de firmele de top, care oferă şi cele mai bune condiţii.
„Posibilităţile de angajare sunt mult mai multe şi cresc exponenţial cu fiecare limbă pe care o învaţă aceşti copii”, spune Mariana Mălureanu, directoare școala nr. 24, București.
„Când te angajezi undeva poate mai vine un străin şi te întreaba ceva şi poate nu ai idee ce zice”, afirmă un elev.
„Acest lucru va influenţa modul în care eşti remunerat pentru că firma are mai multe posibilităţi de a te trimite în diverse ţări, deci nu mai plăteşte un translator care ştie acea limbă”, spune Mariana Mălureanu, directoare școala nr. 24, București.
Părinţii sunt sfătuiţi să îşi îndrume copiii către cel puţin două limbi străine, încă din primii ani de viaţă. Creierul uman poate asimila informaţii mult mai uşor până la vârsta de zece ani.
„Sfatul meu este să îi lase de la vârste foarte fragede pentru că este foarte uşor să înveţi ca şi copil. E mai greu să înveţi ca adult. În momentul în care eşti obişnuit de mic să auzi sunete străine, oricum le vei percepe altfel ca atunci când eşti matur”, spune un profesor.
„Copiii care învaţă limba chineză acum te gândeşti că se descurcă foarte greu. Ei, nu, se descurcă foarte bine, chiar”, spune Mariana Mălureanu, directoare școala nr. 24, București.
Cea mai studiată limbă de conversaţie din lume rămâne engleza, astfel că numărul total al vorbitorilor se îndreaptă spre două miliarde de persoane.