Sâmbătă noaptea, la ora 1 şi 30 de minute, Ministerul Educaţiei deschide licitaţia pentru manualele şcolare pentru clasele I şI a II-a. Editorii se plâng că, în ultimul moment, au fost schimbate condiţiile de participare la licitaţie.
„Acum aflăm că operatorii ăştia trebuie să aibă nişte cifre de afaceri uriaşe şi cred că mai bine de 90% din edituri sunt scoase din joc în acest fel”, spune Claudiu Istrate, preşedintele Uniunii Editorilor din România.
Au apărut şi criterii noi, pe care editorii le consideră aberante.
„Nu poţi să participi la licitaţie decât dacă ai mai făcut manuale digitale. Păi e prima licitaţie de manuale digitale din Romania. Cum? Când? Că nu au avut piaţă pentru aşa ceva”, spune Paul Balogh, reprezentant al firmei care a publicat primul manual digital.
Contractul publicat de minister are o valoare de 33 de milioane de lei, pentru 3,7 milioane de manuale. Adică statul ar urma să plătească aproape 8 lei pentru un abecedar cu 120 cu pagini color, de exemplu. Insuficient, spun editorii.
Premierul Victor Ponta a îndemnat şi el Ministerul Educaţiei să organizeze o licitaţie corectă şi transparentă.
„Vreau să vă rog să o faceţi cât mai transparent, cât mai multă dezbatere publică în aşa fel încât tot felul de aberaţii pe care, pe bună dreptate, oamenii le-au constatat în manuale, să fie îndreptate”, a spus el.
„E prima dată când facem licitaţia după Ordinul 34 pe 2006 şi licitaţie europeană, deci se respectă standardele europene”, spune, la rândul său, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei .
Câştigătorii licitaţiei vor fi anunţaţi în luna august, iar din toamnă elevii de clasa I sau a II-a ar urma să studieze de pe manuale noi.