Elevii de clasa întâi învaţă şi acum din fişele făcute de învăţători şi din caietele auxiliare cumpărate de părinţi. N-au ajuns la ei nici manualele digitale, dar nici cele vechi, în ciuda asigurărilor date de Ministerul Educaţiei.
Ar putea să apară chiar cele noi. Termenul de contestare a reevaluării licitaţiei făcute de Minister a expirat, astfel că pot fi semnate contractele care vor permite tipărirea manualelor de limba română clasa a II-a, Matematica şi explorarea mediului clasele întâi şi a II-a şi Engleză, pentru clasa I. Abecedarul, însă, mai are de aşteptat. E singurul manual pentru care a fost depusă o contestaţie.
„Ei trebuiau să refacă întreaga procedura de evaluare în loc să facă asta Ministerul a folosit aceiaşi evaluatori ca la prima evaluare. A păstrat aceleaşi coduri ale manualelor ca la prima evaluare şi culmea le-au dat rezultate diferite”, a spus Paul Balogh, managerul unei edituri contestatare.
Director editură: „Trebuia să depunem un miliard de lei vechi, pe care nu i-am avut”
Şi alte edituri au fost nemulţumite de rezultatele reevaluării făcute de Ministerul Educaţiei. Doar una şi-a permis însă costurile unei contestaţii. „Dacă conteşti ceva şi depui o garanţie de bună conduită, care reprezintă 1% din valoarea contractului respectiv. Deci, nişte sume foarte mari. Trebuia să depunem un miliard de lei vechi, pe care nu i-am avut”, a spus Cristian Greșanu, directorul unei edituri. „Costurile sunt la vreo 13 000 de euro să conteşti numai un lot”, a spus Paul Balogh, managerul unei edituri contestatare.
Manual respins pentru că editura a publicat doar trei strofe din Imnul României
Ana Munteanu, reprezentatul unei edituri, a declarat că a pierdut licitația pentru că ar fi publicat trei strofe din Imnul României, în loc de patru. Ana Munteanu a declarat pentru „Cuget Liber” că licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a pus în dificultate edituri care sunt parteneri tradiţionali ai învăţământului românesc.
„Noi am pierdut licitaţia pentru că pe prima pagină a manualului Comunicare în limba română, clasa I, am publicat trei strofe din Imnul României, în loc de patru, dar astfel am fi depăşit prevederea ca textul să nu depăşească la această vârstă limita maximă de 90 de cuvinte. Am investit o groază de bani în grafica viitoarelor manuale”, a mai declarat reprezentantul editurii.
Consiliul National pentru Soluţionarea Contestaţiilor are termen de 20 de zile, de la finalizarea dosarului, pentru a da un răspuns contestaţiei primite. Până atunci, însă, Ministerul Educaţiei mai plăteşte şi manualele retipărite pentru cei peste 160 de mii de elevi din clasa I.