Elevii se întorc la școală peste o săptămână. Îi aşteaptă nu doar provocările unui nou început, dar şi multe probleme pe care şcoala românească nu reuşeşte să le rezolve de 21 de ani, de la adoptarea legii educaţiei. În continuare vor fi elevi care nu vor avea manuale, vor merge în şcoli-şantier sau, mai rău, în şcoli care au pereţii crăpaţi, băncile rupte şi toaletele în curte. Şcoala începe şi cu profesori nemulţumiti că le-au fost tăiate lefurile de noua ordonanţă a salariilor. În aceste condiţii, performanţa, care ar trebui adusă de metode inovative de predare şi materiale didactice moderne, se obţine greu şi în cazuri tot mai puţine.
Un nou an şcolar, vechi probleme pentru care tot nu există soluții serioase și de durată. Din războiul contestării licitațiilor s-a născut încă o criză a manualelor, netipărite la timp și cu același conținut greoi, adesea diferit de realitatea lumii în care trăim.
O realitate în care, de cinci ani, 30% dintre absolvenții de liceu ai fiecărei generații nici măcar nu se înscriu la bacalaureat. Iar 30% dintre cei care dau examenele nu obțin note de trecere. După cum nici profesorii nu trec toți examenele de titularizare, dar lipsa de personal din sistem îi ține la catedră, de unde predau lecția mediocrității.
Mai ales în orașele mici și la țară, unde oricum abandonul școlar face legea. Pentru că acolo banii de rechizite și manuale sunt un lux. Iar dacă unii părinți care înțeleg rostul cărții își trimit copiii la studii, școala îi așteaptă uneori cu pereții crăpați, băncile rupte, apă la fântână și toaleta în curte.
Sunt aspectele pe care Digi24 le reamintește în condițiile în care, la 21 de ani de la adoptarea Legii Educației, cele peste 65 de modificări se dovedesc un eșec al mult discutatei reforme a învățământului.