Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a declarat la Digi24 că o școală în care elevii poartă uniforme are alt aspect, iar acest lucru nu poate fi contestat de nimeni.
În plus, Marian Banu uniforma are și rolul de a preveni violențele și unele derapaje ale elementelor vestimentare pe care copiii le îmbracă.
„Avem școli în București în care de ani de zile nu avem niciun incident serios, de obicei colegiile naționale, liceele cu tradiție, și sunt ani de zile în care nu avem incidente serioase”, a spus Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
„Poate ideea de uniformă ne trimite la ideea cazonă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Banu a menționat și legile 35/2007 și 29/2010 prin care se stipulează că orice școală poate propune elemente vestimentare care să particularizeze unitatea de învățământ.
Purtătorul de cuvânt a apreciat că față de perioada comunistă, când toți erau obligați să poarte uniforma, s-a căzut într-o extremă în perioada de după 1989.
Iulia Miron, președintele Consiliului Național al Elevilor, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca, a punctat că școala este o instituție publică, iar învățământ este gratuit și nu este corect ca elevii să fie obligați să poarte uniforme. În plus, menționat ea, costurile uniformelor nu trebuie să fie suportate de părinți, doar în cazul în care părinții solicită la nivelul instituției de învățământ.
Anca Goldiș, președintele Consiliului Județean al Elevilor Timiș, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara, a adăugat că purtarea uniformei nu este o problemă pentru ea, însă nu este bine să se impună elevilor să plătească pentru ceva, într-un sistem de învățământ gratuit, pentru care aceștia s-ar putea să nu aibă bani.
Marian Banu a mai spus că învățământul are „foarte multe probleme” la ora actuală, sunt lucruri prioritare de rezolvat, dar este un lucru firesc asigurarea unei normalități și a unei specificități fiecărei școli.
El a menționat că până la clasa a V-a nu este ridicată problema uniformei și că această situație are legătura cu vârsta elevilor.
„În conceperea acestor ținute vestimentare trebuie să consultăm în primul rând tineretul, părinții, dar și oamenii de meserie. Dacă facem o uniformă care nu place și este îmbrăcată cu rezerve nu am făcut nimic”, a subliniat Marian Banu.
Parlamentarii puterii vor să reintroducă uniformele pentru elevi şi preşcolari. Iniţiativa semnată de 70 de deputaţi liberali şi social-democraţi se află pe masa Senatului. Dacă proiectul trece de cele două camere ale Parlamentului, atunci fiecare grădiniță sau școală, de stat sau privată, va fi obligată să introducă uniformele.