Lupta unei eleve de clasa a VII-a cu abuzurile unui profesor
Data publicării:
O elevă de 14 ani din Târgoviște luptă de doi ani cu abuzurile din sistemul educațional românesc. În postările ei, Anna povestește despre nedreptățile care au loc la școala în care învață. Textele ei sunt apreciate și împărtășite de fiecare dată de mii de persoane.
Anna Andronache povestește într-una din cele mai recente texte ale sale despre profesoara de matematică. Ea scrie că „are un comportament dominant şi cât se poate de ipocrit”.
„Într-a V-a avea obiceiul să mute absolut toţi elevii în bănci cum avea chef la fiecare ora şi nu dădea pauzele doar pentru a arată cine e şeful. A avut grijă de asemenea să inducă frică de dumneaei şi de matematică în rândul elevilor. S-au plâns nişte părinţi, s-au revoltat câţiva copii dar profesoară zicea că nu poate ţine ora decât aşa şi "fiecare profesor e suveran la ora lui". Eu am refuzat să mă mut fără o explicaţie logică - pe care profesoară nu a putut să mi-o dea. La rugămintea tatei, doamna director a vorbit cu profesoară despre pauză şi despre mutare dar degeaba. A depus o reclamaţie dar, din nou, fără rezultat”, continuă ea.
„Pe lângă faptul că eram singura care nu se muta din bancă, am început să ies în pauză când se suna, lucru care a făcut-o pe profesoară să se plângă la directoare că o "sfidez" şi "dau exemplu negativ". Doamna director i-a zis că pauza e reglementată prin lege şi e obligată să o dea şi nu există nicio regulă care să mă oblige să mă mut din bancă. Având 30 de ani la catedră şi neputând admite că i se opune cineva, obişnuită să domine elevii, doamna profesoară a organizat un grup de părinţi (mulţi părinţi susţin comportamentul abuziv al profesorilor de genul ăsta) care au semnat o petiţie cerând să fiu mutată la altă şcoală pentru că "dau exemplu negativ colegilor". A fost chemat tata la şcoală, unde aceşti părinţi i-au spus "să fie şi ea că ai noştri sau să plece" şi "să terminaţi cu idealismele astea ieftine". (Tata oricum nu era prea plăcut de părinţi pentru că nu e de acord cu fondul clasei, fondul şcolii şi cadourile pentru profesori, obiceiuri care consideră că ar trebui să dispară.) Mi-e ruşine să vă scriu în ce fel am fost denigrată de acei părinţi în petiţie. Eram, ca şi acum, un elev bun care lua bursă de merit. Doamna director a stabilit că nu există motive să fiu mutată la altă şcoală şi le-a spus părinţilor că nu ar fi trebuit să dea curs reclamaţiei. Relaţiile cu colegii au fost şi încă sunt bune, nu au fost afectate de incidentul ăsta”, mai povestește eleva de 14 ani.
Ea mai spune că, din clasa a VI-a, profesoara de matematică a renunțat „la mutările ridicole” la presiunile directorului și a reclamațiilor. „Se pare că poate să-şi ţină orele şi fără să mute elevii că pe nişte pioni”, notează eleva.
„Pauzele tot nu le dădea, că era prea mult dintr-o dată. A continuat să susţină că e lipsă de respect ca ies în pauză iar eu am continuat să susţin că e lipsa de respect din partea dumneaei că nu dă pauzele elevilor. Într-a VII-a deja se adunaseră cam multe. Şi-a mai făcut un părinte curaj şi a reclamat-o pentru că i-a umilit şi batjocorit copilul pentru că a întârziat la oră, tata a mai reclamat nişte abuzuri şi de vreo trei luni ne dă pauză şi se comportă normal. Să vedem cât ţine minunea, că nu poate să reziste prea mult fără a-şi arăta dispreţul faţă de elevi, e împotriva firii dumneaei”, mai scrie Anna.
Eleva mai spune că „profesoara de matematică a fost în general corectă cu mine” și că nu a fost persecutată de ceilalți profesori cu care a avut discuţii în contradictoriu.
„Un elev ca mine nu s-ar putea lupta cu un sistem întreg fără susţinere şi protecţie. În spatele meu sunt părinţii mei care m-au învăţat să fiu obiectivă şi corectă şi să nu-mi fie frică să spun ceea ce gândesc”, încheie ea.