Excursii în oraş, pentru ora de Informatică. Este soluţia propusă de Ministerul Educaţiei pentru elevii din şcolile de la ţară, care nu au calculatoare în şcoli. Decizia vine după ce s-a stabilit că informatica va fi materie obligatorie pentru elevii de clasa a cincea, începând din toamnă.
Din toamnă, toţi elevii de clasa a cincea vor studia, obligatoriu, Informatica. Materia era opţională până acum şi includea numai noţiuni care ţin de utilizarea calculatorului. Acum, jumătate din cursuri vor conţine noţiuni de programare.
„Pleacă de la cum să îşi facă o adresă de email, cum să comunice, cum să caute pe Google, cum să caute într-un dicţionar, cum să facă o programare vizuală”, a spus ministrul Educației.
„Ni se par nouă complexe, ca adulţi imigranţi digital, dar lor li se par destul de simple, ca nativi digital. Spre deosebire de alte materii aflate în trunchiul comun, cu siguranţă elevii români se vor simţi foarte atraşi şi foarte motivaţi de informatică şi TIC, pentru că ei utilizează foarte uşor calculatorul, sunt foarte atraşi să lucreze pe calculator şi este o materie pentru care, de obicei, elevii în general din toată lumea au o motivaţie sporită faţă de alte materii”, a adăugat Tincuța Apăteanu, expert în Educație.
Ministrul Educației recunoaşte însă că sistemul este nepregătit pentru o astfel de măsură. Nu sunt suficienţi profesori de informatică şi nici toate şcolile nu au calculatoare. O posibilă soluţie - excursii cu clasa, o dată la două săpămâni.
„Ne-am gândit ca aceste ore să se ţină la judeţ sau în cea mai apropiată localitate unde sunt calculatoare şi unde de două ori pe lună să avem aceste activitati. Adică elevii în loc de o oră pe săptămână să facă două ore sfârşitul săptămânii sau chiar în cursul săptămânii, în laboratoarele respective”, a spus Pavel Năstase.
Iar pentru a creşte numărul profesorilor de Informatică, cei care predau Matematică sau Tehnologia Informaţiei ar urma să înveţe şi această materie.
„Temerea mea este că aceşti profesori, nefiind specialişti în Informatică, vor aborda probabil doar cei 50% de TIC, care se referă în special la felul în care utilizăm un calculator, nu la elaborarea unor programe informatice”, a spus Tincuța Apăteanu.
„Am vrea să contribuim şi la realizarea unei curricule pentru profesorii care vor preda aceste ore şi să le punem la dispoziţie câteva mecanisme, materiale, instrumente, care să îi ajute în cursul procesului de predare”, a adăugat Valerica Dragomir, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software și Servicii.
Pe lângă programa nouă pentru Informatică, Ministerul a aprobat şi programele pentru toate materiile de gimnaziu. Acestea vor fi introduse treptat, din toamnă, începând cu clasa a V-a.