Un fost ministru al Educaţiei propune ca elevii defavorizaţi să primească vouchere pentru meditaţîi. Astfel, cei mici vor putea recupera lecţiile pierdute în pandemie. În prezent, orele remediale propuse de minister se ţin doar în şcolile care au făcut solicitare către inspectorate. Actualul ministru a declarat că va analiza propunerea.
40% dintre elevii care nu au avut acces la şcoala online au pierdut aproximativ 30 de săptămâni de învăţare.
Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei: "O soluție e să oferim vouchere pentru meditații celor mai săraci copii la toate clasele, mai ales la cele mici. Pentru că pandemia a dus la pierderi educaționale masive trebuie să livrăm cu orice preț cunoaștere copiilor încurajând profesorii să dea meditații, prin impozite mici și fără birocrație, și trebuie să ajutăm financiar copiii să ia meditații. Dăm miliarde pe pensii speciale, dăm miliarde pe vouchere pentru electrocasnice, dar la mintea copiilor cine se gândește?"
În vreme ce elevii spun că fără meditaţii nu se pot descurca, părinţii sunt deja sătui să dea sume fabuloase pentru "şcoala de acasă".
Părinte: "Ar fi o soluție salvatoare pentru niște cheltuieli fulminante din noile fonduri aprobate pentru Învățământ. Toată lumea hulește meditațiile și noi încercăm să le legiferăm?! Am ajuns să facem meditații din grădiniță și până în facultate. Ce să facă familiile alea cu vouchere de meditații? Nu-i trimit la școală că nu au profesori, toalete, dar ii trimit la meditații că au vouchere".
Şi experţii în Educaţie spun că soluţia voucherelor, realizabilă exclusiv din fonduri europene, ar face, de fapt, un deserviciu sistemului public.
Marian Staș, expert în educaţie: "Chiar dacă voucherele respective se duc la familii sau la părinți, mai devreme sau mai târziu, pentru că sunt bani publici este obligatoriu că ei să între într-un circuit sistematizat."
Sorin Cîmpeanu spune că va analiza propunerea fostului ministru Daniel Funeriu. Pentru a descuraja meditaţiile, ministerul a încercat, prin orele remediale, să recupereze pierderile din pandemie.
În Bucureşti, însă, doar 29 de şcoli dintre cele 400 de unități s-au înscris în program, potrivit Inspectoratului Şcolar. Aceste ore se țin încă din martie, dar Ministerul Educației întârzie cu banii.
Editor : Georgiana Marina