Înapoi la școală. Un nou început cu aceleași vechi probleme
Trei milioane de elevi încep astăzi anul şcolar, care vine cu noutăţi - vacanţe mai lungi şi manuale gratuite pentru toată lumea. Rămân însă actuale vechile probleme din învăţământ - şcolile fără avize, cu toaletă în curte sau în care pereţii stau să cadă. Un nou început, cu aceleaşi vechi probleme. Mulţi copii vor învăţa în clădiri cu pereţii crăpaţi, bănci rupte sau cu toaletele în curte. Şi ca în fiecare an, sunt destule şcoli unde lucrările de renovare nu vor fi gata la timp.
Zgomotul utilajelor va înlocui sunetul clopoţelului în multe şcoli din Bucureşti. Chiar dacă au lucrat inclusiv noaptea în ultimea perioadă, muncitorii recunosc că nu vor termina la timp lucrările de reabilitare.
Cu câteva ore înainte de începere şcolii, utilajele şi muncitorii lucrau de zor la renovarea Şcolii 88 din Capitală. Astfel, elevii vor fi nevoiţi să înceapă cursurile într-o clădire aflată încă în şantier. Explicaţia e cât se poate de simplă - firmele de construcţii s-au apucat de lucrări abia după ce au primit banii de la Primărie.
„Atunci au venit fondurile şi atunci....am întârziat”, recunoaște un muncitor.
Muncitorii amenajează un teren de sport şi spun că nu vor termina mai devreme de câteva luni.
Nici la Şcoala Gimnazială 54 din Capitală, lucrările de renovare nu au fost finalizate. Abia duminică se monta pavajul de la intrare. Muncitorii au promis însă că vor termina până la începerea şcolii.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Aceeaşi situaţie şi la Liceul Marin Preda din Capitală, unde mai este nevoie de finisaje chiar la intrarea în clădire.
Elevii Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Capitală vor călca în prima zi de şcoală pe asfalt proaspăt. Porţiunea de carosabil din faţa liceului a fost renovată cu doar două zile înainte de începerea şcolii. Aici va participa la festivităţi şi preşedintele Klaus Iohannis.
„Aspectele legate de reabilitare, de accesul pe alei, de iluminat, de încălzire, toate aceste probleme revin autorităţilor locale”, precizează Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin că în toate unităţile de învăţământ din Bucureşti sălile de clasă sunt pregătite să primească elevi.
O altă veche problemă - traficul din Capitală - se va acutiza. Dacă plecaţi dimineaţă la serviciu ori vă duceţi copiii la şcoală, pregătiţi-vă să staţi blocaţi în trafic, mai ales dacă veniţi din afara oraşului. Transportatorii nu renunţă la protestul prin care blochează centurile marilor oraşe. Maşinile de mare tonaj vor circula din nou cu viteză redusă între orele 10 şi 12. Şoferii protestează astfel faţă de scumpirea poliţelor RCA. Protestul de luni este un ultim avertisment înainte de data de 15 septembrie. Dacă autorităţile nu vor rezolva cererile transportatorilor, o sută de mii de maşini vor paraliza joi circulaţia pe şoselele de centură.
Structura anului școlar 2016-2017. Când sunt programate vacanțele
Elevii se întorc la şcoală, luni, pentru 35 de săptămâni de cursuri. Noul an şcolar va avea o vacanţă de primăvară mai mare, de două săptămâni, şi se va încheia cu o săptămână mai devreme, în 16 iunie.
Anul şcolar 2016-2017 se structurează în două semestre: semestrul I, între 12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017 şi semestrul al II-lea, între 13 februarie 2017 şi 16 iunie 2017. Astfel, semestrul I va avea 19 săptămâni, iar semestrul al doilea, 16 săptămâni. În total, elevii vor învăţa 169 de zile.
Ca noutate, cursurile pentru clasa a VIII-a şi a XII-a se vor încheia mai devreme. Astfel, elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie, iar cei de clasa a XII-a în 26 mai 2017.
De asemenea, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanțele elevilor sunt programate astfel:
- vacanța de iarnă (24 decembrie 2016 — 8 ianuarie 2017)
- vacanța intersemestrială (4 — 12 februarie 2017)
- vacanța de primăvară (19 — 30 aprilie 2017)
- vacanța de vară (17 iunie — 10 septembrie 2017)
Programul național „Școala altfel” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor.
Noutăţi la examenele naţionale
Anul şcolar care începe luni va aduce şi două noutăţi la examenele naţionale. Astfel, din acest an şcolar ponderea mediilor din clasele V-VIII, la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale. Admiterea în liceu se va finaliza, astfel, mult mai repede, în 28 iulie.
O altă noutate la examenele naţionale este că va fi eliminată prevederea conform căreia nota finală după contestaţii la bacalaureat şi la evaluarea naţională se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi cea de la contestaţie există o diferenţă mai mare de 0,5 puncte.
Tot din acest an şcolar, elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor avea manuale gratuite.
- Etichete:
- klaus iohannis
- deschidere an scolar
- vacantele elevilor
- anul scolar 2016-2017
- vacante in anul scolar 2016-2017
- structura anului scolar 2016/2017
- examene admitere liceu
- calendar admitere
- renovare scoli
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News