Din anul doi de facultate, studenţii Universităţii de Vest din Timişoara pot alege cursuri suplimentare, total diferite de specializarea iniţială - de la management, la nutriţie, sau de la finanţe, la ştiinţe sociale. Orice combinaţie este posibilă, spun profesorii.
„Aceste discipline sunt pentru studenții care fac altceva în mod normal, deci noi fiind de la Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie, disciplinele complementare sunt pentru cei de la Arte de la Sport sau din alte domenii”, spune Vasile Ostafe, profesor al Facultății de Chimie.
Acest sistem de combinare a cursurilor încearcă să îi ajute pe tinerii dezamăgiți de alegerea pe care au ales-o.
„Atunci când ne înscriem la facultate nu știm cu exactitate cum este acolo și poate nu este ceea ce ne dorim să facem”, spune unul deintre studenți.
Așadar, este o dublă-problemă a întregului învățământ superior din România. Pe deoparte, înscrierea la o facultate este o loterie. Tinerii nu știu dacă vor reuși să învețe ceva relevant la facultatea aleasă. Singura lor certitudine este că, la finalul celor 3-4 ani de studii, vor primi o diplomă de licență. Pe de altă parte, nici tinerii nu prea știu ce își doresc de la viață. Mulți studenți își descoperă vocația profesională abia după ce s-au înscris la o facultate care nu le place.
Însă, urmarea unor cursuri opționale nu înseamnă o a doua specializare, ci pur și simplu o îmbogățire a cunoștințelor.
„Ne focalizăm în primul rând pe a le crea un set de abilități, deci materia va fi mult mai puțin stufoasă, să spunem așa”, afirmă Nicolae Bigu, profesor al Facultății de Economie.
Așa că un tânar de la Facultatea de arte nu trebuie să se aștepte să devină avocat doar dacă urmează din anul doi câteva cursuri de drept. Asta chiar dacă studiile se vor regăsi în foaia matricolă pe care, după absolvire, studenții o primesc alături de diploma de licență.
„Disciplinele acestea vor fi creditate cu câte două credite, am recomandat ca acestea să aibă minim o oră de curs și o oră de aplicație, dorim o compatibilizare la nivel de universitate și, da, fără aceste discipline studenții nu vor putea să absolve”, explică Mădălin Bunoiu, prorector în cadrul Universității de Vest din Timișoara.
De fapt, aceste cursuri suplimentare au o utilitate mai mare pentru tinerii care știu sigur cariera pe care vor să o urmeze. De exemplu, un student la medicină își poate înființa mai ușor o clinică privată dacă a urmat și câteva cursuri de economie sau finanțe. Căci înțelege mai bine cum funcționează o afacere și cum poate face mai ușor rost de bani. Iar un student la informatică poate câștiga enorm de pe urma unui curs de artă. Își dezvoltă imaginația, își schimbă modul de gândire și poate veni cu următoarea idee de miliarde a lumii IT. Căci, până la urmă, acesta ar trebui să fie rezultatul final al acestor cursuri încrucișate. O gândire mai complexă și nu o diplomă mai bogată în specializări goale de conținut.