Propunerea de plafonare a deconturilor a venit de la Ministerul de Finanţe şi a fost primită fără rezerve de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Temeiul acestei iniţiative este că firmele care transportă elevii au majorat tarifele de trei sau chiar de patru ori, pentru că legea actuală nu prevede nici o limită.
„Am ajuns anul trecut să decontăm 140 de milioane, aproximativ, iar anul ăsta estimarea ar fi de 180 de milioane, în condiţiile în care acum 2-3 ani decontam 40 de milioane”, a spus ministrul.
În acest moment, pentru 10 kilometri, preţul unui abonament variază de la 25 de lei până la 326 de lei. La 20 de kilometri, abonamentul ajunge la 400 de lei.
Limita maximă pe care ministerul vrea să o stabilească este de 26 de lei pe trei kilometri, iar şcolarii vor fi obligaţi să acopere diferenţa din buzunar. O primă consecinţă, spun elevii, va fi creşterea abandonului şcolar.
„Cel puţin elevii care sunt dezavantajaţi din punct de vedere socio-economic să beneficieze de decontul transportului în totalitate, indiferent de preţurile pe care companiile de transport le impun”, spune Iulia Miron, reprezentant al Consiliului Naţional al Elevilor.
Guvernul mai are încă restanţe de anul trecut la transportatori şi nu le-a decontat încă elevilor biletele de transport pe 2012. Oficialii ministerului propun ca soluţie cumpărarea de microbuze şcolare în valoare de 76 de milioane de lei.
„A fost adoptata o ordonanţă, microbuzele urmează să fie achiziţionate de Ministerul Dezvoltării. Urmează să fie lansată licitaţia şi sperăm să fie achiziţionat un minim de 600 de microbuze”m a spus ministrul Remus Pricopie.
„Am rugat ca, în condiţiile acestea, în care se vor achiziţiona nişte microbuze, acestea să fie dirijate cu precădere acolo unde costurile abonamentelor sunt mărite foarte mult şi artificial de firmele de transport”, adaugă Mihaela Gună, reprezentant al Federaţiei Naţionale a Asocaţiilor de Părinţi.
Elevii cer ministerului să abandoneze plafonarea deconturilor, sau măcar să o amâne.
Tarife de transport pentru şcolari, 2012-2013
10 km: între 25 de lei şi 326 de lei
15 km: între 32 de 406 lei
20 km: între 36 şi 400 de lei
50 km: între 42 şi 491 de lei
Sursa: Ministerul Educaţiei