Admiterea la Harvard este un vis împlinit pentru Miruna Cristuş, elevă în clasa a 12-a la Colegiul Naţional Costache Negruzzi din Iaşi. Olimpică naţională la chimie şi fizică, adolescenta i-a impresionat pe profesorii americani când a susţinut interviul de evaluare. A ales să studieze ingineria la Harvard, deşi a mai fost admisă simultan la alte patru universităţi din Anglia, Statele Unite şi Germania.
Miruna Cristuş: Eşti încurajat să participi în activităţi din alte domenii în afară de al tău. Ăsta a fost în principiu motivul pentru care am vrut atât de mult Statele Unite faţă de România sau de Anglia.
Miruna va primi anual o bursă de 69.000 de dolari.
Tot peste hotare, la Manchester, va studia şi Sabina Mirea. De ce vrea să înveţe în străinătate?
Sabina Mirea: Nu aş fi putut să studiez combinat, cu fizică sau geografie umană combinată cu management sau altele asemenea pur şi simplu nu exista această opţiune şi din punctul meu de vedere acesta este un minus pentru sistemul românesc.
Probleme cu sistemul universitar românesc are şi Ştefan Codreanu, elev admis la Greenwich, la facultatea de advertising şi marketing.
Ştefan Codreanu: Cei din afară sunt mai la curent cu ceea ce se cere pe piaţă.
Profesorii privesc cu mândrie, dar şi cu regret către elevii care pleacă peste hotare.
Elvira Rotundu, directorul Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi: Ne-am bucura şi mai mult dacă după ce îşi fac studiile acolo să se întoarcă în ţară.
Anual, între 5.000 şi 7.000 de tineri din toată ţara pleacă la studii în străinătate.