Foarfece, şorţuri şi cuțițe sunt „rechizite” neobişnuite pentru mulţi elevi. Cei care învaţă însă la şcoli profesionale sunt obişnuiţi să le pună în ghiozdane, pentru că îi ajută să deprindă meseria. Ca să adune însă banii de care au nevoie, adolescenţii pun deoparte bursa lunară de 200 de lei şi lucrează după ore.
Elevă în clasa a 10-a, Ana Maria Iuhoş se pregăteşte în specializarea coafură-frizerie. Ca să poată exersa acasă şi să facă practică la un salon, şi-a cumpărat propria trusă de ustensile.
„Investiția este destul de mare, o trusă completă ajunge până la 2000, 3000 de lei”, spune ea.
La fel au procedat multe dintre colegele ei, care învaţă cum să trateze părul. Ele vor călca pe urmele absolventelor din generaţiile anterioare, dintre care aproape trei sferturi lucrează acum în saloane de înfrumuseţare.
„Avem proaspeți absolvenți, atât la liceu cât și la școala profesională, care împreună cu familia și-au întemeiat un salon de estetică”, spune Gabriela Liberț, profesor de estetică.
Elev la acelaşi colegiu, la specializarea bucătar-ospătar, Marian Olah şi-a cumpărat ustensilele necesare practicării meseriei. A făcut-o cu banii câştigaţi la un hotel din oraş, unde lucrează de câteva luni.
„Prima achiziție știu că a fost un halat și niște pantaloni şi cu timpul am strâns bani și mi-am luat papuci, cuțit, șorturi și alte halate. Aici, la școală, am început cu chestii micuțe, dar la hotel am început să lucrez cot la cot cu bucătarul”, povestește Marian.
Profesorii spun că şcoala le pune la dispoziție elevilor tot ce au nevoie: de la uniforme la instrumentele folosite în bucătărie. Recunosc însă că, din când în când, elevii mai trebuie să aducă de acasă materie primă.
„Noi încercăm să lucrăm, în grupe, iar ei aduc de acasă o roșie, un castravete, cum putem”, spune Lavinia Popa, maistru de alimentație publică.
„Ei când termină trei ani de profesională primesc certificat de calificare în meseria respectivă. Fac trei ani, dar au avantajul că știu o meserie cu care deja vor putea să se întrețină singuri”, spune Ruben Filimon,- directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazu”.
Marele avantaj, spun elevii școlilor de meserii, este că se pot angaja cu program redus încă din primul an de liceu.