Elevii care au foarfece, şorţuri şi cuțițe în loc de rechizite

Data publicării:
elevi coafor

Foarfece, şorţuri şi cuțițe sunt „rechizite” neobişnuite pentru mulţi elevi. Cei care învaţă însă la şcoli profesionale sunt obişnuiţi să le pună în ghiozdane, pentru că îi ajută să deprindă meseria. Ca să adune însă banii de care au nevoie, adolescenţii pun deoparte bursa lunară de 200 de lei şi lucrează după ore.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Elevă în clasa a 10-a, Ana Maria Iuhoş se pregăteşte în specializarea coafură-frizerie. Ca să poată exersa acasă şi să facă practică la un salon, şi-a cumpărat propria trusă de ustensile.

„Investiția este destul de mare, o trusă completă ajunge până la 2000, 3000 de lei”, spune ea.

La fel au procedat multe dintre colegele ei, care învaţă cum să trateze părul. Ele vor călca pe urmele absolventelor din generaţiile anterioare, dintre care aproape trei sferturi lucrează acum în saloane de înfrumuseţare.

Avem proaspeți absolvenți, atât la liceu cât și la școala profesională, care împreună cu familia și-au întemeiat un salon de estetică”, spune Gabriela Liberț, profesor de estetică.

Elev la acelaşi colegiu, la specializarea bucătar-ospătar, Marian Olah şi-a cumpărat ustensilele necesare practicării meseriei. A făcut-o cu banii câştigaţi la un hotel din oraş, unde lucrează de câteva luni.

„Prima achiziție știu că a fost un halat și niște pantaloni şi cu timpul am strâns bani și mi-am luat papuci, cuțit, șorturi și alte halate. Aici, la școală, am început cu chestii micuțe, dar la hotel am început să lucrez cot la cot cu bucătarul”, povestește Marian.

Profesorii spun că şcoala le pune la dispoziție elevilor tot ce au nevoie: de la uniforme la instrumentele folosite în bucătărie. Recunosc însă că, din când în când, elevii mai trebuie să aducă de acasă materie primă.

Noi încercăm să lucrăm, în grupe, iar ei aduc de acasă o roșie, un castravete, cum putem”, spune Lavinia Popa, maistru de alimentație publică.

„Ei când termină trei ani de profesională primesc certificat de calificare în meseria respectivă. Fac trei ani, dar au avantajul că știu o meserie cu care deja vor putea să se întrețină singuri”, spune Ruben Filimon,- directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazu”.

Marele avantaj, spun elevii școlilor de meserii, este că se pot angaja cu program redus încă din primul an de liceu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Peștele de 5 ori mai ieftin decât somonul, dar la fel de sănătos. Mulți români îl ocolesc însă
Digi FM
Tudor Chirilă, despre serialul-fenomen Adolescence: „M-a cam dărâmat, ar trebui să fie parte din modulul...
Pro FM
Bianca Censori vrea să-l părăsească pe Kanye West, dar se teme: „El controlează atât de multe aspecte ale...
Film Now
Channing Tatum și transformările la care și-a supus corpul. Actorul nu va mai accepta roluri pentru care...
Adevarul
Caz bizar. Un bărbat a ajuns la spital după ce a rămas cu mâna prietenei sale blocată în gură
Newsweek
Vin banii de la Mica Recalculare. Pensiile cresc cu sume între 100 și 700 de lei în luna mai
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
Digi Animal World
Această femeie a coborât un munte, cărându-și câinele de 49 de kilograme în spate. Imaginile cu animalul...
Film Now
Maria Shriver, detalii sfâșietoare despre divorțul de Arnold Schwarzenegger: „Mi-a frânt inima, mi-a zdrobit...
UTV
Luminița Anghel, confesiuni dureroase despre fiul adoptiv: „Nu vrei să știi ce priviri, câtă ură… mi-a fost...