Video Breasla coaforilor întâmpină dificultăți în accesarea fondurilor europene, dar problema poate fi rezolvată

Data actualizării: Data publicării:
coafor
Foto: Captură Digi24

Mersul la salonul de coafură ajută la reducerea stresului, aşa spun studiile în domeniu. Conversaţiile simple şi relaxate cu stiliştii pot să facă oricui ziua mai uşoară. Dar antreprenorii care deţin aceste mici afaceri sunt mai puţin relaxaţi decât clienţii lor, pentru că au de rezolvat tot felul de probleme de serviciu. Una dintre ele este accesarea fondurilor europene pentru acest domeniu, pentru că birocraţia locală şi anumite condiţii care nu au multe în comun cu realitatea, îngreunează sau chiar blochează situații care, în alte state UE, sunt rezolvate de mult timp.

Salonul de coafură, o necesitate

Să ai grijă de tine şi aspectul tău, înseamnă în primul rând atenţie la igiena personală. Tunsul părului şi tăiatul unghiilor sunt lucruri de care avem nevoie toţi, de aceea ajungem inevitabil la frizerii şi saloane de coafură. Mersul la salon are de multe ori şi efect terapeutic, pentru că atmostfera este mereu relaxată şi primitoare. Mai mult, de la oamenii care lucrează acolo înveţi multe lucruri despre tine.

„Mi-a plăcut că ai subliniat foarte frumos faptul că ceea ce oferim noi în salon este de importanță pentru fiecare cetățean al acestei țări și mi-aș dori într-un fel să disociem falsa idee că în saloane facem doar proceduri foarte scumpe, cum ar fi șuvițe și baleiaje. Sigur, facem și șuvițe și baleiaje, dar în primul rând oferim servicii care sunt foarte importante pentru fiecare cetățean, cum ar fi spălat, tuns, uscat, poate un tăiat de cuticulă și unghii și, de asemenea, o curățare facială. Acestea sunt lucruri pe care fiecare cetățean le urmărește și sunt importante. Să știi că atunci când vii la salon, dacă eu constat că, spre exemplu, în anumite zone îți cade părul, eu te voi trimite mai departe la un specialist, pentru a cerceta dacă cumva este vorba de o alopecie. Dacă mergi la manichiură sau la cosmetică și tehnicienilor li se pare că ai o problemă cu pielea, te vor trimite mai departe spre un dermatolog. Prin urmare, putem vorbi chiar și despre o prevenție. Iar țara care a înțeles acest lucru cel mai bine este Irlanda, unde se practică un TVA de 9% pentru serviciile executate în coafor. Mi-aș dori să avem și în România o astfel de practică, dacă nu pentru toate procedurile, măcar pentru cele de bază, adică spălat, tuns, uscat, simplu, manichiură, pedichiură simplă și o cosmetică simplă”, a declarat Lucian Bratu, preşedinte Intercoiffure România. 

O breaslă care merită susţinută

Breasla coaforilor este organizată la nivel internaţional încă din 1925, iar reprezentantul României în acest club este Lucian Bratu. Intercoiffure Mondial este o asociaţie a antreprenorilor care au investit în acest domeniu. Se sprijină reciproc, dar fiecare dintre ei are nevoie şi de susţinere financiară, ca să îşi dezvolte afacerile. În România, accesul la fondurile europene pentru acest domeniu este dificil, dar problema poate fi rezolvată.

„Cred că îmi vin în minte acum chiar europarlamentarii și nu neapărat cine, cât ce și ne-ar ajuta foarte mult niște fonduri. Îmi vine în minte acum, spre exemplu, Start up Nation, care din păcate anul acesta este destul de greoi de accesat și destul de restrictiv, după care mai îmi vine în minte și PNRR. Da, și știu că dinspre Uniunea Europeană, prin cadrul acestui program, ar trebui să vină niște zeci de miliarde de euro pe care știu că pe o parte le-am ratat pentru că s-au ratat niște ținte din program. Și atunci vine întrebarea mai departe cum pot eu, ca mic întreprinzător de asociație de breaslă, cum pot eu să accesez aceste fonduri?”, mai spune Lucian Bratu.

Un electorat valoros

Şi stiliştii votează, pentru că sunt cetăţeni responsabili. În schimbul votului, îşi doresc mai multă atenţie din partea politicienilor pe care îi trimit la Bruxelles. Dacă în alte state europene se poate, este doar o chestiune de voinţă să se poată şi în România.

„Trebuie să mergem la vot, asta trebuie să fie clar. Cu toții trebuie să mergem la vot. La ce m-aș aștepta de la asta? În primul rând, de la transparență m aș aștepta de la o apropiere mai mare, pentru că, așa cum spuneam mai devreme, o apropiere mai mare a politicienilor față de inclusiv asociațiile de breaslă pot să aducă la o comunicare și o înțelegere mai bună a nevoilor noastre. După care mi aș dori și foarte important, o facilitare și o simplificare a accesării fondurilor europene. Și, nu în ultimul rând, aș spune, ne ar ajuta foarte mult, inclusiv un set de reguli unitar la nivel de Uniune Europeană, adică ce se întâmplă la București să se aplică la București, să se poată aplica și la Timișoara, și la Bruxelles, și în Madrid, să le întâlnim peste tot, să întâlnim peste tot această acest set de reguli”, susține preşedintele Intercoiffure România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se poate vinde o casă dacă nu faci succesiunea. Ce scrie în Codul Civil
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Brian May, din nou pe scenă, la două luni de când a suferit un AVC. Imaginile cu artistul sunt virale: „Ce...
Film Now
Zoe Saldana, despre rolul care i-ar putea aduce Oscarul: A trebuit să merg la casting. Regizorul nu știa...
Adevarul
Rusia vrea să conducă Republica Moldova. 11 candidați la prezidențiale, printre care și oamenii lui Putin...
Newsweek
Când intră pensia pe card în octombrie: vineri sau luni? Care pensionari primesc 100 lei în plus?
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Mama de 71 de ani a Monicăi Bîrlădeanu, fostă educatoare, o prezență rafinată la nunta fiicei. De la ea a...
UTV
Rihanna si ASAP Rocky au iesit la o cina romantica in New York de ziua rapperului