Paula Gherghinescu, elevă: „De la University of Birmingham, de la University of Nottingham, de la University of Manchester, de la University of Oxford și mai aștept de la Imperial College. ”
Paula Gherghinescu este elevă în casa a XII-a la Liceul „Grigore Moisil" din Timişoara şi a aplicat la cinci universități din Marea Britanie în toamna anului trecut. A dat un examen scris pentru Oxford, dar și două interviuri pentru care a trebuit să meargă în Marea Britanie.
Paula Gherghinescu, elevă: „Când a venit scrisoarea, mi-a fost foarte frică să o deschid. Când am văzut "ai locul" nu mi-a venit să cred. M-am decis la Oxford pentru că m-am interesat ce facilități au, și am studiat profesorii de acolo.”
Paula este între cei 100 de tineri care au fost admişi la Universitatea Oxford, din aproape 1500 de solicitanţi. În cazul ei, au contat foarte mult medaliile de bronz și argint obţinute în ultimii doi ani la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, dar și munca individuală.
Paula Gherghinescu, elevă: „Nu aveam milă față de mine, până nu terminam ce aveam de învățaț, până nu terminam, nu mă lăsam.”
Doru Gherghinescu, tatăl Paulei: „Nopți nedormite. Ore în plus. Multă muncă. Noi de mulți ani tot strângem pentru ea pentru că ne-am gândit că nu o sa vrea să studieze aici, pentru că în cercteare în astrofizică și astronomie nu prea avem aici institute sau alte agenții.”
Iar costurile nu sunt deloc mici. Doar cazarea în campusul universitar costă o mie de lire pe lună, iar un an de studiu mai implică o taxă de şcolarizare de 9.000 de lire. Englezii au însă un sistem de împrumut pentru studenți, prin care tinerii pot returna taxele după angajare.
Simona Ivașcu, profesor de Fizică în cadrul Liceului Teoretic „Grigore Moisil", Timișoara: „Sunt mulți elevi care încearcă și reușesc. Au potențial, au dorință, au motivație. Și Paula a știut de la început ce vrea și pe ce să se axeze. A muncit foarte mult.”
După studiile universitare, planurile tinerei sunt şi mai îndrăzneţe.
Paula Gherghinescu, elevă: „Aș vrea la ESA sau la NASA, deși e greu de ajuns la NASA, ori la Universitate.”
Singura condiţie pe care Paula o mai are acum de îndeplinit ca să ajungă la Universitatea Oxford este să obţină cel puțin nota 9 la examentul de Bacalaureat.