Yoga, balet, bune maniere sau ştiinţe sunt opţionale pe care le urmează, chiar şi în timpul verii, copiii de patru-cinci ani de la o grădiniţă privată din Bucureşti. Andria, de exemplu, merge la trei activităţi: balet, karate şi înot. „Îi plăcea foarte mult să danseze în faţa televizorului şi dacă s-a organizat în cadrul grădiniţei balet, ne-am gândit că i se potriveşte. (La celelalte două, n.r.) A cerut ea, pur şi simplu, văzând că şi alţi colegi fac şi alte opţionale, a vrut şi la karate şi la înot”, spune tatăl fetiţei.
Iar beneficiile se văd imediat.
„Cu cât copilul are activitaţi mai variate, cu atât în etapa următoare de vârstă capacităţile lui de evoluţie ulterioară vor fi mai diverse”, spune Cristina Fulop, psiholog.
Părinţii pot alege dintr-o piaţă de 40 de astfel de cursuri.
„Preţurile variază, merg de la 50 de lei pe lună şi pot ajunge până la 200 de lei, cel de înot, care include şi transport”, spune Claudia Odorog, coordonatorul unui programul de opţionale.
Însă, de la dezvoltare la surmenare mai este doar un pas, atrag atenţia specialiştii. Părinţii nu ar trebui să uite că cei mici au nevoie şi de joacă, mai ales acum, în vacanţă.
„Nu putem considera că, dacă merge şi face un sport, asta înseamnă că s-a jucat”, spune psihologul Cristina Fulop.
În cazul copiilor mai mari, lucrurile se complică. Stresaţi de examenele care vin, părinţii pun accent doar pe meditaţiile pentru limba română sau matematică, nu pe dezvoltarea personală. Este motivul pentru care profesorii de la un centru educaţional din Capitală îmbină materiile de examen cu dezoltarea creativităţii şi comunicarea.
„Încercăm şi la orele de română, matematică, să ne depărtăm un pic de sistemul de la şcoală. De exemplu, la română facem şi exerciţii în care li se stimulează imaginaţia. Jocuri de cuvinte, anagrame, rebusuri. Nu le dau niciodată comentariile deja făcute. Le facem împreună, îi învăţ să le conceapă singuri”, spune profesoara Marilena Vasile.