Tudor a ales o scoală de business din Marea Britanie. Ca să ajungă acolo, timp de o lună, s-a străduit să își facă dosarul. În final, candidatura lui a ajuns pe site-ul prin intermediul căruia se fac înscrierile.
Consilierii educaționali urmăresc întregul proces. Lucrează la foc automat, pentru că termenul - limită, de 15 ianuarie pentru Marea Britanie, bate la ușă.
„Avem și cazuri, candidați care încă nu sunt gata cu dosarele, iar acum suntem în plină desfășurare a revizuirii scrisorilor de motivație, alegerea opțiunilor pentru UK”, explică Ana Maria Papp, consilier educațional.
Biletul tinerilor din România spre o universitate din Marea Britanie, adică răspunsul favorabil primit de la o școală de acolo, va sosi până în luna mai.
Cambridge sau Oxford, universități la care înscrierea s-a încheiat în octombrie, și-au anunțat deja viitorii studenți. Camelia Popescu se află printre ei.
„Din clasa a VI-a pot spune că îmi doresc să plec în Anglia. Și Cambridge, cum să nu-ți dorești să mergi la Cambridge?”, mărtusirește tânăra.
Sfaturi pentru cei care înca lucrează la dosare sunt primite într-un alt centru de consiliere.
„Marele avantaj cu Marea Britanie este că dosarul de aplicație nu este atâta de stufos, sunt doar două documente, sunt tineri neinformați care vin cu teama că nu o să aibă timp. Dacă te mobilizezi, două documente poți să le pregătești foarte repede”, spune Larisa Din consilier educațional.
Tinerii care nu sunt acceptați la facultate în Marea Britanie în această etapă mai au o șansă în momentul redistribuirii locurilor rămase neocupate sau pot aplica la o universitate din altă țară. Potrivit consilierilor educaționali, împrumuturile pentru taxa de școlarizare, cuprinsă între 7.500 și 9.000 de lire sterline, rămân valabile pentru studenții plecați din România. În Marea Britanie învață aproximativ 6.000 de români.