Scandalul diplomelor a început în 2009, când ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu a pus sub semnul întrebării valabilitatea studiilor de la Universitatea Spiru Haret. În următorii ani, şi absolvenţii altor universităţi, private, dar şi de stat au avut probleme mari cu recunoaşterea diplomelor, pentru că urmaseră cursuri la distanţă, la fără frecvenţă, în altă limbă, în alt loc sau peste capacitatea de şcolarizare pentru care instituţia avea autorizaţie. Cum nici legea nu era foartă clară, zeci de mii de tineri au dat în judecată Ministerul Educaţiei în ultimii ani. Şi mulţi au câştigat.
“Doar de când mi-am preluat mandatul, am constat plata unei sume de aproape două milioane de lei plătite de Ministerul Educaţiei, din bugetul Educaţiei, bani care puteau şi trebuiau fi folosiţi în scopuri mult mai constructive, platiţi pentru cheltuieli de judecată, mai nou daune sau chiar plata unor taxe de şcolarizare”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
Sătui să dea bani, oficialii din Minister au găsit soluţia unei ordonanţe de urgenţă prin care diplomele, iniţial nerecunoscute, să devină oficiale. Este vorba doar despre cei care au început cursurile până în 2011, an în care Legea Educaţiei a reglementat aceste forme de studii. Situaţia confuză din ultimii ani s-ar putea traduce însă, în curând, prin noi probleme pentru Minister.
„Curtea de conturi a constatat în multe cazuri că diplomele, nefiind recunoscute, acele persoane nu au dreptul să încaseze salariile pentru studii superioare, iar o parte din persoanele respective au fost obligate să restituie sumele de bani primite sub formă de salariu, iar o parte au fost chiar concediate”, a spus Adrian Cuculis, avocat .
Unii s-au temut că nu vor obţine recunoaşterea studiilor şi le-au luat de la capăt.
În total, 70.000 de noi diplome ar putea apărea de piaţa muncii. Inflaţia de astfel de acte îi face pe angajatori să nu mai aibă încredere.
„Diferenţa o vor face cunoştinţele lor, aptitudinile, interesul, ceea ce sunt dispuşi să facă la locul de muncă. Degeaba avem 70.000 de absolvenţi dacă în piaţa de muncă nu există cereri. Depinde foarte mult de pregătirea lor şi de ceea ce ştiu să facă”, a afirmat Corina Diaconu, specialist HR.
Ordonanţa de urgenţă prin care celor 70.000 de absolvenţi le vor fi recunoscute diplomele va intra în vigoare imediat după ce va fi adoptată de Guvern.
Aceeaşi ordonanţă va pedepsi drastic universităţile care, în viitor, vor mai înscrie studenţi la programe de studiu neautorizate: instituţiile vor risca amenzi de zece ori mai mari decât taxele de şcolarizare încasate sau chiar desfiinţarea.