Diplome pentru toată lumea

Data publicării:
diploma

Scandalul diplomelor a început în 2009, când ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu a pus sub semnul întrebării valabilitatea studiilor de la Universitatea Spiru Haret. În următorii ani, şi absolvenţii altor universităţi, private, dar şi de stat au avut probleme mari cu recunoaşterea diplomelor, pentru că urmaseră cursuri la distanţă, la fără frecvenţă, în altă limbă, în alt loc sau peste capacitatea de şcolarizare pentru care instituţia avea autorizaţie. Cum nici legea nu era foartă clară, zeci de mii de tineri au dat în judecată Ministerul Educaţiei în ultimii ani. Şi mulţi au câştigat.

Doar de când mi-am preluat mandatul, am constat plata unei sume de aproape două milioane de lei plătite de Ministerul Educaţiei, din bugetul Educaţiei, bani care puteau şi trebuiau fi folosiţi în scopuri mult mai constructive, platiţi pentru cheltuieli de judecată, mai nou daune sau chiar plata unor taxe de şcolarizare”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Sătui să dea bani, oficialii din Minister au găsit soluţia unei ordonanţe de urgenţă prin care diplomele, iniţial nerecunoscute, să devină oficiale. Este vorba doar despre cei care au început cursurile până în 2011, an în care Legea Educaţiei a reglementat aceste forme de studii. Situaţia confuză din ultimii ani s-ar putea traduce însă, în curând, prin noi probleme pentru Minister.

Curtea de conturi a constatat în multe cazuri că diplomele, nefiind recunoscute, acele persoane nu au dreptul să încaseze salariile pentru studii superioare, iar o parte din persoanele respective au fost obligate să restituie sumele de bani primite sub formă de salariu, iar o parte au fost chiar concediate”, a spus Adrian Cuculis, avocat .

Unii s-au temut că nu vor obţine recunoaşterea studiilor şi le-au luat de la capăt.

În total, 70.000 de noi diplome ar putea apărea de piaţa muncii. Inflaţia de astfel de acte îi face pe angajatori să nu mai aibă încredere.

Diferenţa o vor face cunoştinţele lor, aptitudinile, interesul, ceea ce sunt dispuşi să facă la locul de muncă. Degeaba avem 70.000 de absolvenţi dacă în piaţa de muncă nu există cereri. Depinde foarte mult de pregătirea lor şi de ceea ce ştiu să facă”, a afirmat Corina Diaconu, specialist HR.

Ordonanţa de urgenţă prin care celor 70.000 de absolvenţi le vor fi recunoscute diplomele va intra în vigoare imediat după ce va fi adoptată de Guvern.

Aceeaşi ordonanţă va pedepsi drastic universităţile care, în viitor, vor mai înscrie studenţi la programe de studiu neautorizate: instituţiile vor risca amenzi de zece ori mai mari decât taxele de şcolarizare încasate sau chiar desfiinţarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Devine obligatoriu pentru casele de schimb valutar și cazinouri: Schimbări radicale cu noi reguli împotriva...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei