Şase echipe s-au înscris la concursul organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Fiecare a avut la dispoziție trei ore pentru a crea un dispozitiv mecanic, dirijat manual, cu care să scoată o minge dintr-un bazin cu apă.
Toate dispozitivele au fost realizate din materiale reciclabile: carton, pet-uri sau lemn.
„Asta mi s-a părut toată esența probei, faptul că din puțin trebuie să faci ceva interesant, din puțin să faci ceva original. Am întâmpinat dificultăți în ceea ce privește alegerea ideei dar am reușit să ne înțelegem,” spune un student.
Juriul format din profesori și foști concurenți a punctat creativitatea, gândirea strategică și îndemânarea de care au dat dovadă concurenţii.
“Au fost multe puncte de luat în vedere, să păstreze distanța față de vasul cu apă și elasticitatea materialelor și brațelor din care au fost făcute,” declară Bogdan Ionuțaș, membru juriu.
“Vrem să vedem cum gândesc o problemă care le este dată pe loc, dacă sunt creativi, inventivi, ce pot face din materialul care le este dat și dacă ceea ce fac este chiar funcțional,” adaugă Marian Tărpescu, organizator.
„Am considerat de la început că trebuie să facem ceva unic și să impresionăm cu ceva şi eu consider că mecanismul acela de prindere a mingii efectiv a fost cel mai creativ şi cel mai original dintre toate,” spune şi Melanie Hărșan, din echipa câștigătoare.
Câștigătorii merg în etapa regională a concursului European BEST Engineering Competition, care va avea loc în luna aprilie a anului viitor. Ei vor concura cu alţi colegi din ţară şi din Republica Moldova.