Cluj-Napoca. Atelier cu acces gratuit pentru cei care au proiecte îndrăzneţe

Data publicării:
atelier

Spaţiul în care orice idee poate prinde viaţă a fost deschis la sfârşitul lunii octombrie şi reuneşte mai multe ateliere dotate cu aparate pentru crearea de bijuterii, haine, dar şi roboţi, diverse componente electronice sau piese din lemn şi fier. Centrul de creaţie este deschis oricărei persoane care are nevoie de aparatură sau de consultanţă din partea specialiştilor.

Prin faptul că suntem aproape şi auzim despre problemele cu care ne confruntăm fiecare, suntem capabili să dăm un sfat mult mai rapid, decât atunci când îţi pierzi trei-patru zile cu ceva,” spune Andrei Cociuba, membru fondator.

„Până acum am făcut numeroşi roboţi, chestii şi momentan lucrez la un 3D printer şi aveam nevoie de un spaţiu unde să îmi desfăşor activitatea. Sunt student la Facultatea de Automatizări, nu avem un laborator foarte mare şi atunci am căutat alternative pentru a-mi putea realiza proiectele,” explică Andrei Kovari, student.

Printre cei încântaţi de atelierul deschis la Cluj-Napoca este şi un tânăr din Malaezia, care studiază în România şi care lucrează la un proiect artistic inedit, compus din piese care luminează în funcţie de sunetele din jur.

Tai Chow Sing, artist: „Înăuntru este un microfon. Acesta este model în miniature a unei nave spaţiale reale. Mă ajută foarte mult şi au aici tot ce am nevoie. Această piese nu putea fi realizată fără ei. Totul este gratis. Doar vin aici şi mă apuc de lucru”

Cei 18 specialişti care au deschis atelierul vor să doteze spaţiul şi cu altă aparatură. Ei lucrează la o serie de ateliere dedicate elevilor pe care vor să îi înveţe, spre exemplu, cum să realizeze machete ale unor clădiri sau, de ce nu, roboţi.

Roxana Rugină, membru fondator: „Cluj makers înseamnă o comunitate de oameni care fac orice din aproape orice material, care se aduncă în acest spaţiu, un atelier interdisciplinar cu oameni din foarte multe domenii.”

Deocamdată, accesul doritorilor e gratuit. Fondatorii atelierului spun, însă, că pe viitor serviciile oferite vor fi contracost. Astfel, o oră de folosit aparatura va costa 15 lei, iar cei care vor acces nelimitat în atelier vor plăti un abonament de 440 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Serialul de pe Netflix care a înnebunit România și întreaga planetă, cu peste 330 de milioane de spectatori...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
Ce avere are acum Macaulay Culkin, starul din „Singur Acasă”
Adevarul
Cargoul rusesc „Ursa Major” a fost scufundat în Marea Neagră de „un atac terorist”, spun reprezentanții...
Newsweek
Cum pierd bani la pensie cei 860.000 pensionari care participă la Mica Recalculare? Ce greșeală fac?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată acum Marv, unul dintre bandiții din "Home Alone". Cu ce se ocupă după ce a renunțat la actorie...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...