Niciodată nu e prea târziu! Şi-a spus-o, cu siguranţă, cel mai vârstnic student român, un gălăţean de 85 de ani. Primul an academic dedicat studenţilor de vârsta a treia s-a încheiat cu emoţii şi bucurie la Galaţi, pentru 160 de seniori.
„Avem emoţii foarte mari. Suntem la sfârşitul unui an încărcat, frumos şi ne dorim să continue”, spun soții Ivan.
S-au întors pe băncile şcolii după aproape 40 de ani. Nevoia de cunoaştere şi curiozitatea i-a împins înapoi la cursuri. În primul an, au studiat Drept, Medicină, Kinetoterapoie, Artă, Istorie, Teologie şi Filosofie.
„Suntem foarte încântaţi. Astăzi chiar am plecat cu o oră şi un sfert mai devreme de acasă să ne atenuăm din emoţii”, spune Lucica Ivan.
„A fost extraordinar de frumos, am acumulat cunoştinţe noi, am cunoscut profesori foarte pregătiţi”, spune și Jean Ivan.
Îmbrăcată ca o şcolăriţă a venit astăzi şi Liana Popa.
„Nu a fost greu, a fost frumos, chiar dacă ne mai dor oasele, ştiu eu ce probleme de sănătate mai avem”, spune ea.
Fost inginer în industria alimentară, la 76 de ani a vrut să se pregătească şi în domenii pe care nu a avut timp să le studieze în tinereţe, aşa că a luat cursuri de medicină, psihologie şi turism.
„O tinereţe a sufletului este mai importantă decât o tinereţe a trupului, obraji îmbujoraţi, genunchi supli sau buze roşii. Tinereţea sufletului este mai mult decât atat, este o tinereţe veşnică”, spune Liana Popa.
„Nu există oameni bătrâni, ci există doar oameni tineri, dar unii dintre noi suntem tineri de mai multă vreme”, spune Violeta Puşcaşu, coordonatorul proiectului Universitatea Vârstei a Treia.
Universitatea Vârstei a Treia deschisă în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați este un proiect pionier, gândit după un model de origine franceză. Seniorii care urmează cursurile Universităţii au vârste cuprinse între 55 şi 85 de ani.