Numărul elevilor diagnosticați cu gripă crește de la o zi la alta, iar părinţii se plâng că în școli nu sunt respectate regulile impuse de Ministerul Educației. Pentru că vaccinurile antigripale sunt de negăsit în farmacii, iar imunizarea în plin sezon nu mai are același efect, mulți elevi sunt trimiși la școală cu măști și geluri antibacteriene.
Peste 100 de grădinițe, școli și licee, din întreaga țară, și-au suspendat parțial sau total cursurile pentru a preveni răspândirea gripei. Cu toate acestea, zilnic sunt raportate noi cazuri de îmbolnăvire. Iar părinţii acuză că la nivelul unităților de învățămant nu se iau toate măsurile.
- A fost o mică epidemie într-o clasă vecină cu a fiică-mii, dar s-a dezinfectat doar clasa respectivă. Adică virusul nu trecea de vama ușii, ca să zic așa. Știu că s-a făcut dezinsecția doar pe clase, nu pe școală deocamdată, a relatat mama unui elev.
- Copiii trec printr-un triaj în fiecare dimineață?
- „Nu am observat acest lucru, din păcate. Avem întotdeauna la noi dezinfectant de mâini și servețele antibacteriene. Bineînțeles stăm de vorbă cu copilul, în limita posibilităților să se ferească să tușească, educație medicală primară”, spune un tată.
Pe site-urile de socializare, părinții reclamă faptul că în unele unități de învățământ cursurile nu se suspendă atunci când sunt într-o clasă sunt confirmate trei cazuri de gripă.
Autoritățile spun că părinții exagerează
Autoritățile au, în schimb, o altă versiune.
„Am avut semnale de la părinți că ar fi astfel de situații, dar în urma cercetării la nivel de unitate s-a dovedit că semnalele părinților erau exagerate și că documentele medicale nu atestau existența cazurilor”, a declarat Roxana Cercel, purtător de cuvânt ISMB.
Zilnic personalul medical din școli trebuie să trieze elevii, la începutul fiecărui schimb. În realitate, triajul este făcut chiar de profesori.
„Afecțiunile respiratorii și simptomele specifice răcelii și gripei pot fi identificate și de cadrele didactice. Nu sunt persoane avizate medical, dar ca să venim în sprijinul elevilor, am solicitat profesorilor să facă asta. Avem cunoștiințe că toate școlile sunt asistate medical, numai că asistența medicală nu e permanentă. Un medic e angajat la mai multe unități. Asistența nu e permanentă la nivel de unitate”, spune Roxana Cercel, purtător de cuvânt ISMB.
Regulile Ministerului Educației
Ministerul Educației a stabilit ca, în sezon gripal, cursurile unei clase să se suspende, pe o anumită perioadă de timp, în cazul apariției a minimum trei cazuri de gripă confirmate.
Școlile se închid în totalitate atunci când, timp de trei zile consecutiv, absentează de la cursuri peste 20% dintre elevi din cauza gripei confirmate.
Copiii se pot întoarce la școală doar dacă au de la medicul de familie o adeverință medicală care să ateste faptul că sunt sănătoşi.
Ministerul Educației a mai cerut să se asigure obligatoriu apă şi săpun în școli și grădinițe.
Editare web: Luana Păvălucă