Aproape 50.000 de elevi care au împlinit 16 ani s-au vaccinat până acum în România, a anunțat ministrul educației Sorin Cîmpeanu, luni seara, la Digi24. În ceea ce-i privește pe profesori, odată cu creșterea accesibilității la vaccinare, nu mai există la nivelul Ministerului Educației o statistică exactă, așa că ministrul a cerut celor 17.000 de școli din România să îi prezinte o situație cu personalul vaccinat până miercuri.
„Zilele trecute aveam 11.000 de elevi cu vârsta de 16 ani, aveam aproape 14.000 de elevi cu vârsta de 17 ani și peste 23.000 de elevi de 18 ani, deci 47.000 de elevi vaccinați din proprie inițiativă, din dorința lor. Și este admirabil sprijinul școlii și al DSP-ului local care, în cazuri precum Colegiul Decebal din Deva, au facilitat organizarea unui centru de vaccinare, la solicitarea elevilor de clasa a XII-a, care au vrut să fie siguri că nu vor avea probleme pe parcursul examenului de Bacalaureat. Este o dovadă de responsabilitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni seara, la Digi24.
Întrebat dacă vor exista campanii în școli, după ce agenția europeană (EMA) va aproba și vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 16 ani, ministrul a spus că va susține orice măsură care va îmbunătăți procesul de vaccinare, însă mai întâi trebuie așteptată aprobarea de la EMA și în sistemul național.
„Am stabilit deja cu Valeriu Gheorghiță și cu Ministerul Sănătății că vom vedea în ce măsură putem să colaborăm pentru a susține vaccinarea la nivelul școlilor și al doilea aspect este - nu trebuie uitat nici acesta - pentru minori e nevoie de acceptul părinților pentru vaccinare. Toți cei care au fost în situația de a se vaccina au avut acest accept expres al părinților”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul așteaptă miercuri un raport în privința personalului vaccinat din școli
Pe de altă parte, ministrul educației susține că proporția profesorilor care sunt vaccinați este „foarte mare”. El a arătat că în platforma de vaccinare rezultatele arată că numeric, în valoare absolută, sunt categoria profesională cea mai numeroasă care s-a vaccinat, depășind chiar și personalul medical, dar asta și pentru că în educație sunt mult mai mulți angajați. În România sunt cam 350.000 de angajați în domeniul educației, personal didactic și nedidactic, a precizat ministrul.
În afară de cei care figurează în platforma națională de vaccinare cu apartenență la domeniul educației și al căror număr se apropie de 160.000, mai sunt și cei care s-au vaccinat în centre drive-thru sau la maratoanele vaccinării, astfel că acum nu mai există o situație centralizată foarte exactă.
Școlile îi pot întreba însă pe angajații lor dacă s-au vaccinat. Ministrul a precizat că a cerut o astfel de statistică luni dimineață, iar termenul de răspuns este miercuri. Sunt aproape 17.000 de școli de la care se așteaptă raportarea situației.
Ar putea fi condiționată activitatea profesorilor de vaccinare?
„Eu cred că am trecut de 50 la sută” (ca proporție a personalului vaccinat - n.r.), a menționat Sorin Cîmpeanu, adăugând că este de dorit ca proporția să ajungă la cel puțin 60-70 la sută. El spune că unii colegi din învățământ încă mai au „semne de întrebare” în legătură cu vaccinul. „Nu sunt neapărat împotriva vaccinării, doar că așteaptă să mai vadă... nu știu... efecte secundare dacă apar, în ce măsură”, a arătat Cîmpeanu, adăugând că până la toamnă speră ca acești angajați să se convingă.
Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă nu cumva ar trebui să se procedeze și la școală, cu profesorii, ca în cazul UMF Iași, care a impus studenților să se vaccineze sau să se testeze pentru a intra în examene, o decizie pe ministrul o consideră corectă, dată fiind și autonomia universitară.
În cazul școlilor, „nu știu să vă răspund, dar la Medicină știu să vă răspund, pentru că am acest argument: studenții intră în spitale, unde pacienților le soliciți un test”, a spus Sorin Cîmpeanu. „Dincolo de dorința noastră, uneori justificată, alteori mai puțin justificată, există legi”, a adăugat ministrul.
Editor : Luana Pavaluca