Cât îi trebuie României să recupereze decalajul față de Vest în învățământul universitar?
Data publicării:
Ministrul educației, Pavel Năstase, consideră că României i-ar mai trebui 10-15 ani ca să ajungă la nivel occidental în învățământul universitar. Însă înainte de a ne compara cu Vestul, ministrul spune că ar trebui să ne propunem să ajungem la nivelul țărilor din jurul nostru, dar nici măcar acest lucru nu este posibil dacă nu sunt alocări bugetare corespunzătoare.
Solicitat să estimeze cam care este decalajul, în ani, dintre învățământul universitar românesc și cel din Uniunea Europeană, ministrul Pavel Năstase a spus la Digi24 că este vorba despre 10-15 ani, dar a precizat că depinde de domeniu. „Avem și noi domenii de învățământ și de cercetare de top, care rivalizează cu ceea ce se întâmplă în străinătate și din această perspectivă, avem câteva universități care sunt între primele 500 în clasamentele internaționale, unde componenta cercetare este primordială în evaluarea care se face în aceste ratinguri”, a menționat Pavel Năstase.
Întrebat când vom recupera acești 15 ani, ministrul a subliniat că mai întâi ar trebui să ne punem problema să ne comparăm cu cei din jurul nostru - cu polonezii, cu ungurii, cu cehii - și după aceea să vedem ce se întâmplă mai departe, pentru că este evident faptul că cercetarea și educația de calitate costă foarte mulți bani. „Dacă bugetul nu ne permite să alocăm acești bani, evident că nu vom putea niciodată, oricât de mult ne-am dori - și avem voință în sensul acesta - să recuperăm acest decalaj. Va fi foarte, foarte dificil”, a punctat ministrul.