Comisia de Dialog Social din Ministerul Educaţiei a propus, luni, ca anul şcolar să înceapă la data de 9 septembrie, deşi premierul Viorica Dăncilă a cerut, în ultima şedinţă de Guvern, amanarea cu o săptămână a începutului de an şcolar. Propunerea Consiliului de Dialog Social va fi înaintată noului ministru interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, care va lua decizia finală.
Acesta poate modifica data prin ordin de ministru sau poate să lase structura anului școlar așa cum a fost deja stabilită.
Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut săptămâna trecută fostului ministrului al Educației, Ecaterina Andronescu, prelungirea vacanței de vară până pe 16 septembrie.
Discuţiile din şedinţa de la Ministerul Educaţiei au fost unele tensionate, conform surselor edupedu.ro.
Discuțiile din cadrul ședinței de Dialog Social de azi dimineață au fost destul de tensionate, au povestit pentru Edupedu.ro reprezentanți ai părinților și elevilor, care participă în calitate de invitați la aceste întruniri. Lucru care le-a fost reproșat de către un reprezentant al Ministerului Muncii.
„A avertizat societatea civilă că avem doar statut de invitați și că nu facem parte din Consiliul de Dialog Social”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. El a punctat mai departe că „Nu este în regulă să schimbăm structura anului școlar cu o lună înainte de începerea școlii pentru că au cerut hotelierii asta, pe filieră politică și în interes financiar”.
Și reprezentantul Consiliului Național al Elevilor, Andreea Păun, a povestit de atmosfera „tensionată” de la ședință.
„Dezbaterea a fost într-o stare de tensiune, din păcate. S-au luat de niște lucruri extrem de personal, deși nu era cazul, și pe lângă asta, s-a observat că există o lipsă de comunicare clară, gravă, între minister și Guvern. În momentul în care noi am cerut fundamentul aceste propuneri (pentru 16 septembrie), ca să înțelegem și noi de unde a apărut, patronatele din turism, care au fost invocate inițial, au spus că ei nu sunt de acord cu modificarea, că nu îi privește pe ei și că este în intereseul elevilor și părinților să hotărască când vor să înceapă anul școlar. Atunci, dacă nici cei din turism nu susțin, noi nu am înțeles ce se întâmplă! În concluzia dezbaterii, niciunul dintre factorii prezenți, nici elevi, nici părinți, nici sindicatele din învățământ, nici sindicatele din turism nu susțin această modificare. Astfel, se va trimite o notă informativă către Guvern în care Comisia de Dialog Social susține ca începerea anului școlar să rămână pe 9 septembrie”, a spus reprezentantul elevilor.
Printre motivele invocate de către reprezentanții sociali pentru ca anul școlar să nu înceapă cu o săptămână mai târziu, se numără faptul că se produce un dezechilibru semestrial.
Sursa: edupedu.ro
Redactor: Robert Kiss