Școala din Albeni, județul Gorj, a fost construită în 2006, într-un sat de strămutați. Oamenii au fost mutați aici în urma unor alunecări de teren, însă, pentru că autoritățile nu au tras apă și canalizare, localnicii au refuzat să stea aici. Așa că din lipsă de elevi, școala, făcută după standarde europene, cu băi pe fiecare palier și centrală proprie, nu a fost niciodată deschisă.
Primarul de acum privește neputincios construcția impunătoare. Ca să pună școala în funcțiune, pentru cei aproape 20 de elevi din sat, edilul spune că facturile la uitilități ar fi prea mari și nu ar face față.
„Părerea mea este că este inutilă și inutilă va rămâne pentru că noi aveam deja capacitatea în învățământ de a face fața cu elevii pe care îi avem. Aceea a fost o lucrare poate din grabă, negândită și putea fi făcută în altă parte”, spune primarul Dumitru Cornea.
Așa că i-a rămas o singură variantă. Să bage alți bani, în aceeași construcție. A dotat școala cu camere de supraveghere pentru a fi sigur că nu va fura nimeni din ea.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar știu de această situație, dar spun că școala aparține primăriei și numai primarul poate stabili ce va face cu clădirea.
Albeni nu este singura localitate în care se întâmplă așa ceva. În Timiș, școala din Traian Vuia, construită pe bani europeni, așteaptă să fie dată în folosință de aproape un an de zile. După ce primăria a ridicat clădirea în care trebuiau să învețe copiii din toată comuna, părinții au spus că nu sunt de acord ca cei mici să facă naveta. Anul acesta, inspectorii școlari speră să îi convingă pe părinți.
Primarul și Inspectoratul Școlar Timiș au mai încercat odată să îi convingă pe părinți, însă nu au reușit.