Bogdan Petrişor este al doilea român care a ajuns să studieze Medicina la Cambridge în istoria universităţii. Prin forţe proprii, fără să fi bifat vreo olimpiadă în timpul şcolii făcute în România, şi-a împlinit visul de a studia la universitatea britanică de prestigiu. Într-un interviu realizat de site-ul Viitorul României, tânărul de 20 de ani povesteşte cum a ajuns acolo, cum învaţă Medicina, dar şi scopul pentru care s-ar întoarce în ţară.
Foto: Facebook.com/Magdalene College
Bogdan Petrişor, născut la Bucureşti şi educat la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, este din octombrie 2013 unul din cei 270 de studenţi care studiază Medicina la Cambridge, a patra universitate din lume ca prestigiu. El spune că profesorul britanic Simon Parker, stabilit în România de zece ani, este cel care îi ajută pe elevii români să se pregătească pentru admiterea la cele mai bune şcoli din Regat.
La universităţile britanice se aplică prin platforma UCAS - The Universities and Colleges Admissions Service, care permite unui student să aplice o singură dată într-un an la maximum cinci centre de învăţământ. Pentru Medicină, aplicaţiile trebuie trimise cu cel puţin un an înainte de începerea anului universitar, iar candidaţii susţin un interviu. Se pot pune şi alte condiţii, cum ar fi de pildă o medie de cel puţin 9,50 la Bacalaureat sau susţinerea unui test A-Levels (examenul naţional britanic).
La Cambridge, Bogdan Petrişor a descoperit o lume aparte, complet diferită de mediul academic românesc, unde profesorii de biochimie vin desculţi la primul curs pentru a vorbi despre diabet. Ca student la Medicină, perspectiva asupra vieţii se schimbă, atât în bine, cât şi în rău, spune tânărul.
„De multe ori nu mai vezi oamenii ca persoane, mai ales la disecţie”
„Prima disecţie a fost în a doua sau a treia zi de când am început anul. A fost destul de simplu, dar foarte dubios să te obişnuieşti cu ideea că eşti atât de aproape de un cadavru uman şi că mai trebuie să tai pe el. (...) Din multe puncte de vedere este incredibil că trăim, ţinând cont de cât de multe lucruri pot merge prost în organism şi cât de ineficient este organismul uneori. Dar, în acelaşi timp, de multe ori nu mai vezi oamenii ca persoane, mai ales la disecţie”, spune Bogdan.
„E cam trist să fii medic în România”
Medicinistul speră să rămână în Marea Britanie: „E cam trist să fii medic în România din mai multe puncte de vedere. Poate o să mă întorc peste mai mult timp, dar nu să profesez, poate cu diverse programe de sănătate”, spune el.
„Nu trebuie să fii olimpic ca să ajungi la Cambridge”
În afară de Bogdan, la Facultatea de Medicină de la Cambridge a mai ajuns un singur român, acum în anul II. Nu e imposibil să ajungi acolo, spune tânărul: „se poate să intri la una din cele mai bune facultăţi din lume dacă îţi doreşti cu adevărat”. „Nu e simplu şi trebuie să îţi iei viaţa în propriile mâini ca să ajungi aici, dar merită tot efortul. Eu nu am fost olimpic la nici o materie şi totuşi sunt aici”, spune Bogdan Petrişor.
Interviul integral, pe ViitorulRomâniei.ro.