Bătălia pentru un loc la o şcoală bună a început oficial. Cât costă o viză de flotant pe site-urile de anunţuri
Data publicării:
Încep înscrierile în clasa pregătitoare. Peste câteva luni, aproape 190.000 de copii vor intra pentru prima dată într-o sală de clasă. Părinţii pot depune cererile de înscriere online sau direct de la unitatea de învăţământ din 24 februarie până pe 14 martie. Începe totodată şi cursa pentru a prinde un loc la o şcoală cu pretenţii, motiv pentru care părinţii îşi schimbă inclusiv domiciliul, dar doar în acte şi contra cost. Cu câteva zile înainte de înscrierea la clasa pregătitoare, site-urile de anunţuri s-au umplut cu oferte de vize de flotant.
Ca să aibă şanse la o şcoală bună, părinţii sunt dispuşi să plătească bani grei pentru viza de flotant. Pe internet au apărut deja zeci de cereri, ei fiind dipuşi să ofere chiar şi 200 de euro pentru a-şi muta domiliciliul din acte în apropierea unei şcoli cu renume. Nici ofertele nu lipsesc: vânzătorii de vize de flotant cer între 80 de euro si 150 de euro.
La clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv. Dacă anul trecut un număr de 182.000 de copii înscrişi în clasa 0, în acest an, autorităţile se aşteaptă la un număr de circa 190.000 de copii.
În Bucureşti, de exemplu, sunt 547 de clase, cu 13.307 de locuri. La acestea se adaugă 22 de clase pentru învăţământul dedicat copiilor cu deficienţe. În Cluj sunt 145 de clase pentru 3600 de copii. Cele mai multe dintre ele sunt clase de limba română (124), urmate de cele de maghiară (17 clase) şi germană (trei clase).
Chiar dacă, teoretic, numărul de locuri este suficient pentru a-i înscrie pe toţi la clasa 0, bătălia va fi şi în acest an pe şcolile cu renume. Cele mai căutate unităţi de învăţământ la nivel naţional sunt Liceul „Dante Alighieri” şi Şcoala 195, ambele in sectorul 3 al Capitalei, dar şi Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.