Examenul naţional de Bacalaureat 2024 continuă marți, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie. Probele scrise de la Bac 2024 au început astăzi, 1 iulie, cu examenul la Limba română.
Marţi este programată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie), iar joi va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Ultima probă scrisă - Limba şi literatura maternă - se va desfăşura vineri.
Luni, elevii au susținut proba scrisă de Limba şi literatura română, unde rata de participare la a fost de 98,3%. Astfel, au fost prezenţi 123.583 de candidaţi dintr-un total de 125.694 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea acestei probe. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, 2.077 de candidaţi au fost declaraţi absenţi, iar 34 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Reguli în timpul examenului
Candidații vor putea intra în centrul de examen de la 7.30 la 8.30. Nu au voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc. Cei care încalcă regulile pot ajunge să fie eliminați din examen. La accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel: un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate, şi verifică dacă fotografiile corespund; candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen; candidaţii sunt atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute; candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, precizează metodologia de organizare a examenului de bacalaureat.
Sălile în care se desfășoară examenul de bacalaureat vor avea camere de supraveghere video și audio, iar membrii comisiilor de bacalaureat vor fi instruiți în legătură cu descărcarea și multiplicarea subiectelor, predarea și preluarea lucrărilor scrise, evaluarea lucrărilor scrise, depozitarea bagajelor. Activitatea de monitorizare a desfășurării examenului de bacalaureat prin intermediul camerelor de supraveghere se va desfășura în conformitate cu o procedură stabilită de Comisia Națională de Bacalaureat.
Pentru desfășurarea corectă a examenului se verifică prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude, tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude, tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv. Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen. Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunță comisia de bacalaureat județeană/Comisia de bacalaureat a municipiului București, care propune eventualele măsuri de sancționare și informează Comisia Națională de Bacalaureat.
Afişarea rezultatelor și depunerea contestațiilor
Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12,00).
Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 - 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.
"Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere", afirmă aceeaşi sursă.
Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online).
În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - GDPR), rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).
Editor : A.P.