BAC 2024, sesiunea de toamnă. Subiectele de la proba de Limba și literatura română au fost publicate

Data actualizării: Data publicării:
BAC 2024, sesiunea de toamnă. Au apărut primele subiecte de la proba de Limba și literatura română. Foto Shutterstock
BAC 2024, sesiunea de toamnă. Au apărut primele subiecte de la proba de Limba și literatura română. Foto Shutterstock

Subiectele la prima probă scrisă, Limba și literatura română, a examenului de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă au fost publicate pe edu.ro. Poți consulta subiectele de la Bacalaureat 2024 și pe digi24.ro.

Subiectele și baremul la Limba română de la BAC 2024

Subiectele pentru profilul real au fost publicate pe edu.ro

Baremul de corectare:

Subiectele pentru profilul uman au fost publicate pe edu.ro

Baremul de corectare:


Potrivit știrileprotv, în mediul online au apărut primele imagini cu subiectele de la Limba română, la sesiunea de toamnă 2024, profil real.

La real, subiectul III presupune redactarea unui eseu de minim 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text poetic aparținând lui Mihai Eminescu sau George Bacovia. 

Subiecte pentru profilul real
Subiecte pentru profilul real. Foto: stirileprotv
Subiecte BAC 2024, sesiunea de toamnă, pentru profilul real
Subiecte BAC 2024, sesiunea de toamnă, pentru profilul real. Foto: stirileprotv

Absolvenții clasei a XII-a, au susținut astăzi, 19 august, prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, cea la Limba şi literatura română. Celelalte probe scrise sunt programate să se desfăşoare până joi, iar primele rezultate vor fi afişate pe data de 26 august. 

Ce probe scrise mai sunt în sesiunea de toamnă BAC 2024

  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă; 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00);
  • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor;
  • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale.

Candidații nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații la Bacalaureat 2024 pentru una sau mai multe probe. Depunerea contestației reprezintă un drept legitim pentru fiecare cadidat la o nouă evaluare, însă nu garantează o creștere a notei.

Lucrările de contestații ajung într-o comisie de profesori evaluatori care vor recorecta și vor acorda note potrivit baremului de evaluare pentru probele scrise. Ulterior, lucrările elevilor sunt sigilate și trimise către președintele comisiei de contestații, care va compara notele acordate după reevaluare cu notele obținute la prima corectură.

În cazul în care, diferența de notare dintre cele două corecturi este mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, lucrarea va fi reevaluată de către alți doi profesori evaluatori. Nota obținută în urma contestațiilor este definitivă și nu mai poate fi modificată.

Cum se desfășoară proba de competențe la limba română în sesiunea de toamnă de Bacalaureat 2024

  • Potrivit edupedu.ro, cadidații vor intra în sala de examen în ordinea afișată și vor respecta criteriul alfabetic, dar și ora prevăzută pentru fiecare grupă;
  • Fiecare candidat va prezenta comisiei documentul de identitate;
  • Candidatul extrage un bilet și primește hârtia ștampilată pentru ciornă;
  • Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecare candidat va avea la dispoziție 15 minute, iar pentru susținerea probei în fața comisiei încă 10-15 minute;
  • După susținerea probei, candidatul va preda ciorna și biletul de examen;
  • Candidații care refuză să răspundă la întrebările examinatorilor vor fi considerați că nu au susținut proba.

Restricții pe durata probei susținute la BAC 2024

  • Candidații nu au voie să schimbe biletele de examen;
  • Candidații nu au voie să intre în sala de examen cu manuale, dicționare, notițe, orice fel de lucrare sau însemnări, dar nici telefoane mobile sau alt mijloc electronic de calcul ori comunicare;
  • Nerespectarea acestori reguli impuse va duce la eliminarea candidatului din examen de către președintele comisiei, indiferent dacă materialele au fost sau nu folosite.

Peste 33.600 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul național de Bacalaureat 2024, în sesiunea de toamnă. Potrivit edu.ro, conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.000 de candidați provin din promoţia anului 2024, în timp ce peste 11.500 de candidați provind din promoţiile anterioare.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri